This artist run(s) (space)

Vorig jaar sprak ik met kunstenaar Charlotte van Winden over Video Art Night die ze vanuit haar artist run space Moose Space organiseerde in de vorm van een marathon met zestien internationale kunstenaars. Deze zomer organiseert zij het project ‘space xvii’ waarin ze jonge kunstenaars – die tot vijf jaar geleden zijn afgestudeerd en die zich door een eigen wereld met zekere regels laten leiden – een podium geeft om een installatie te bouwen en zo die bepaalde wereld aan de ‘echte wereld’ presenteren.

This artist run(s) (space)
Charlotte van Winden, Belly Dancer, 2015

Interview met Charlotte van Winden van Moose Space, Den Haag. Tekst: Boris de Best

Zelf is ze een actieve kunstenaar en reist ze met performance, video en installatiewerk door Nederland. Vandaag spreek ik haar uiteraard over “space xvii”, maar ook ben ik benieuwd hoe het organiseren van exposities voor andere kunstenaars zich tot haar eigen kunst verhoudt.

De 28-jarige Van Winden is eigenlijk al jaren bezig met het organiseren van kunstevenementen. In Amsterdam begon ze met Open Park, een klein festival met kunstenaars en bandjes, in het begin van haar studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten realiseerde zij met Crowdfunding het underground festival Upcoming Market in de Haagse Bluf en sinds 2014 is zij met Moose Space actief als artist run space en een vast onderdeel van de Haagse Kunstroute Hoogtij.

This artist run(s) (space)
Charlotte van Winden, Itchin, 2015. GIF related to the video Sometimes I feel so (...)

“Ik ervoer zelf een tekort aan podia voor beginnende kunstenaars om te experimenteren met het bouwen van interessante presentaties. Met mijn videowerk en performances kan ik op veel meer podia terecht, maar een plek voor experimentele installaties is schaarser. Daarom wilde ik een programma ontwikkelen met een doorlopende reeks van verschillende kunstenaars waar juist de focus op installatie ligt. Er zijn gelukkig wel andere projectruimtes, maar dat zijn er wat mij betreft nog veel te weinig.”

In 2015 studeerde ze cum laude af met een grote interactieve installatie van een metrostation in de kelder van de kunstacademie, die ze vervolgens mocht herinstalleren op andere plekken in Nederland.

Charlotte van Winden, Underground Fog and a panting dog, 2015
“Het afstudeerwerk was echt gebouwd op die ruimte van de academie en kwam in mij op toen ik daar de trap afliep en mij daar echo's van een metrostation voorstelde.”

Voor het project “space xvii” zoomt ze in op een criterium. “Het gaat om kunstenaars die zich op een of andere manier laten inspireren door een bepaalde subwereld met eigen regels. Dit kan gaan om de wereld van een videogame, een sekte, een kantoor, een subcultuur, een inrichting, een gevangenis, een droom etc. De verbouwde space is een soort canvas voor die wereld om in driedimensionale vorm een eigen interpretatie aan te geven, wat door de etalageruit aan de openbare ruimte wordt getoond. Ondanks dat dit overkoepelende criterium is opgesteld, zijn de kunstenaars verder heel divers en dat vind ik juist interessant.”

Moose Space, Den Haag

Wat opvalt aan de projecten die Van Winden organiseert is dat het aansluit bij haar eigen positie als beginnende kunstenaar. “Ik merk vaak dat ik iets meteen wil oprichten als het nog niet bestaat. Als er in mijn ogen een tekort is aan iets, dan moet dat gemaakt worden. Dit sluit aan bij mijn eigen werk waar ik ook continu bezig ben met het creëren van een eigen werkelijkheid en in het oneindige wil scheppen.” De projecten die ze voor andere kunstenaars organiseert zijn voornamelijk bedoeld als platform om te experimenteren en te ontwikkelen, en tegelijkertijd een publiek mee te bereiken.

Ik merk vaak dat ik iets meteen wil oprichten als het nog niet bestaat. Als er in mijn ogen een tekort is aan iets, dan moet dat gemaakt worden.

“Ik denk dat de eerste jaren na de academie heel belangrijk zijn om gestimuleerd te blijven werken. Het duurt bij de meeste kunstenaars wel een jaar of vijf totdat ze bij een goede galerie terecht kunnen, of totdat ze zelfstandig voldoende houvast hebben ontwikkeld. De tussenliggende jaren zijn daarom nogal onzeker ook al ben je erg productief in je atelier. Ik zie dat ik met Moose Space hieraan kan bijdragen en daarom wil ik ook andere beginnende kunstenaars op die manier ondersteunen en stimuleren.”

De opening van het nieuwe project is op vrijdag 19 mei en maakt een onderdeel uit van het Festival Designkwartier.