Toon Fibbe / The Shark’s Pretty Teeth

The Shark’s Pretty Teeth is een samenwerking van Toon Fibbe, Nieuwe Vide en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Toon Fibbe / The Shark’s Pretty Teeth
Exclusieve foto's van de voorbereiding van The Shark's Pretty Teeth in Nieuwe Vide, Haarlem. Foto: Toon Fibbe

Fibbe nam 14 studenten van de KABK, gedurende de maanden september tot en met december, mee in de wereld van Bertold Brecht en de opera. Denkend aan opera komen er wellicht beelden van schreeuwende diva’s op een podium naar boven. Uitbundige jurken, kostuums en décor, een aandachtig publiek, gekleed voor de gelegenheid, dat opgaat in de passie op het toneel. Vaak wordt opera geassocieerd met het versterken van een “feel-good factor”. En dus met het in stand houden van de status quo ten aanzien van macht en onmacht. Het is een vorm van ouderwets entertainment voor de rijken in deze samenleving.

 

Exclusieve foto's van de voorbereiding van The Shark's Pretty Teeth in Nieuwe Vide, Haarlem. Foto: Toon Fibbe

Maar is dat echt zo? De opera ‘La muette de Portici’ wordt gezien als de opera die de Belgische revolutie aanwakkerde in 1830 en ‘Le Nozze di Figaro’ is een bewerking van een toneelstuk dat toentertijd werd gezien als te revolutionair door het Franse hof. In de afgelopen weken hebben de studenten nagedacht over opera als een politieke taal, hebben ze elementen gekozen uit Bertold Brecht’s Epic Theatre en verkenden zij het theater als een medium voor politieke ideeën. Brecht ontwikkelde zijn ‘Epische Theater’ in onstuimige tijden, tussen monarchie en dictatorschap, in tijden van luxe en armoede, tussen oorlog en vrede.

Exclusieve foto's van de voorbereiding van The Shark's Pretty Teeth in Nieuwe Vide, Haarlem. Foto: Toon Fibbe

Wat betekent het om na te denken over de strategieën van opera in onze huidige tijd, een periode die steeds instabieler lijkt te worden? Hoe kom je samen tot het maken van opera zonder de hiërarchische structuren van de ‘opera-productie’ over te nemen?
Met deze vragen in het achterhoofd, maar zonder op zoek te zijn naar een definitief antwoord, is The Shark’s Pretty Teeth geproduceerd.