Off the Wall/A Case Summary

In Livingstone gallery in Den Haag is veel te zien op dit moment. Ik beperk me hier tot het getoonde werk van Iannis Kounellis en dat van de Haagse kunstenaar Jan Wattjes, die met verkenningen van zijn artistieke Umwelt steeds abstracter werk maakt.

In een eerdere tentoonstelling genaamd The Loneliness of Modern Man liet hij galerie-puien zien waarbij de kunstenaar incidenteel ook zichzelf afbeeldde. In de huidige tentoonstelling, Off the Wall,  zijn de puien abstracter geworden en lichter van toon. Ze benaderen letterlijk de white cube. Elk schilderij heeft de naam van de galerie waarvan de voorkant is afgebeeld. De vroegere schilderijen daarvan hebben nog een zwarte tekening van de pui in het schilderij, maar in de meest recente schilderijen valt die weg, en die doeken worden dan ook bijna monochroom.

Opvallend is dat in de galerie de doeken ook ruimtelijk verlengd worden met geometrische objecten waarop geschilderd is waardoor de perspectiefwerking in de schilderijen versterkt wordt. Het is een snelle en opvallende ontwikkeling voor een schilder die begon met een ruwe, expressionistische stijl, het maakt erg nieuwsgierig naar waar het verder voert.

P1050980

Overzicht wand

P1050981

detail wand

P1050984

Eerder werk met tekening pui

P1050985

Die tekening wordt langzaam grijzer

P1050978

en grijzer

P1050982

Tot bijna een white cube

P1050986

3-D elementen

Iannis Kounellis wordt al langer door deze galerie getoond. Van hem is in de tentoonstelling A Case Summary een aantal object-kisten te zien met bekende elementen uit het werk van de Griekse kunstenaar. Die objecten zijn soms gecombineerd met een tekening in lithografie die weer mooi aansluiten bij de schetsen die gemaakt werden voor de loden knopen die Kounellis in zand goot. Het tekenen van beeldhouwers heeft altijd een eigen kwaliteit en dat blijkt ook hier weer. Ook zijn originele sculpturen van Kounellis te zien waarin de loden knopen terug komen. Het is zo een kleine, vrij hechte presentatie geworden waarin voor liefhebbers van het werk van de kunstenaar veel te herkennen valt.

P1050989

Piombo, ontwerpschets

P1050990

Untitled (met loden knoop)

P1050988

Untitled

P1050991

Untitled

P1050992

Zapata

P1050993

Notte

Livingstone Gallery

The Loneliness of Modern Man