Het Materiaalfonds gaat verder als Fonds Kwadraat

Al meer dan veertig jaar verstrekt het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving met succes rentevrije leningen aan beeldend kunstenaars, fotografen en ontwerpers. Omdat het fonds niet alleen materiaal financiert, maar artistieke projecten en producties in brede zin, heeft het vanaf 6 oktober 2015 een nieuwe naam: Fonds Kwadraat.

unnamed

Fonds Kwadraat weet met minimale middelen maximale resultaten te bereiken: sinds zijn oprichting in 1972 heeft het fonds met een leenkapitaal van € 350.000 zo’n 2100 projecten gefinancierd met een totaalbedrag van ruim € 7.200.000. Al die jaren is, mede dankzij de stipte aflossingen door kunstenaars, het kapitaal in stand gebleven.

Met een relatief klein bedrag kunnen creatieven vaak een grote stap zetten. Een investering in de vorm van een lening draagt bij aan de groei en professionalisering van kunstenaars; door zelf te investeren vergroten kunstenaars hun onafhankelijkheid en financiële zelfstandigheid en kan hun artistieke praktijk groeien.

Fonds Kwadraat financiert zeer diverse artistieke projecten en producties, van exposities in een galerie tot presentaties op beurzen als Art Rotterdam, Amsterdam Art Fair, de Salone del Mobile en Dutch Design Week, van kunstcatalogus tot foto- of kunstenaarsboek, en van materiaalexperiment tot modecollectie. Maar ook onderzoek, residencies en de aanschaf van apparatuur. Fonds Kwadraat is er voor zowel gevestigde als beginnende kunstenaars.