TodaysArt 2015 maakt eerste namen bekend

De elfde editie van TodaysArt, hét festival voor hedendaagse kunst en muziek in Den Haag, vindt dit jaar plaats op en rond een unieke locatie; De Pier in Scheveningen. Met performances, clubavonden, installaties en een symposium boven de golven en interventies op het strand, op zee en in de lucht, belooft TodaysArt 2015 een bijzondere beleving te worden.

Precies 50 jaar geleden was De Pier de locatie voor ‘ZERO on Sea’, een grootschalige manifestatie van de radicale kunstbeweging ZERO, waarbij de relatie tussen natuurlijke elementen, technologie en de mens van belang was. ‘ZERO on Sea’ ging niet door, maar TodaysArt laat zich dit jaar inspireren door het idee en de locatie; hedendaagse makers komen met bestaande en speciaal voor deze locatie gemaakte werken.

unnamed (1)

Performances en installaties

TodaysArt presenteert werken die goed passen bij De Pier en het strand en de zee en heeft een groot aantal makers gevraagd om speciaal voor deze locatie een werk te realiseren. Lisa Park manipuleert met haar werk ‘Eunoia’ zeewater met geluidsgolven die zij genereert met haar hersenactiviteit en Herman Kolgen en David Lettelier gebruiken met hun installatie ‘Eotone’ de Scheveningse wind en real-time weerdata van andere plekken in de wereld om aan de hand van meteorologische gegevens geluid te genereren. Mike Rijnierse richt zich op de bungee jump-toren; met regelmaat laat hij tijdens het festival een zware kerkklok van de toren bungeejumpen, wat een uniek geluid oplevert vanwege het verticale Doppler-effect. Staalplaat Soundsystem maakt een enorm orgel met vier buizen van 24 meter die normaal gesproken worden gebruikt voor zandsuppletie. Zoro Feigl lijkt in de lucht boven De Pier de grenzen te doorbreken van wat er mogelijk is met kinetische vliegers.

4DSOUND

4DSOUND is een ruimtelijk geluidssysteem waarin de luisteraar zich kan verplaatsen door de geluidsomgeving. 4DSOUND is momenteel uniek in de wereld; de technologie heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de mogelijkheden om ruimtelijk geluid te maken, op te voeren en te ervaren. TodaysArt is co-producent van een nieuwe versie van het systeem en krijgt de wereldprimeur van het ‘Circadian’ programma, waarin vooraanstaande musici en makers d.m.v. optredens onderzoeken wat voor invloed geluid kan uitoefenen op onze perceptie, bewustzijn en fysieke verbinding met de ruimte.