Run Run Run

De eerste gedachte bij het zien van de titel van de nieuwe expositie bij Galerie Maurits van de Laar was aan het liedje van de Velvet Underground, maar bij het binnenkomen van de ruimte was die associatie snel verdwenen. Grootstedelijke elementen waren niet te vinden, of het moest kunstenaar Sebastiaan Schlicher zijn die juist met de galeriehouder thee zat te drinken.

De tentoonstelling van Elsbeth Ciesluk is echter eerder ascetisch van toon, in lichte kleuren en bescheiden formaten. De linkerwand bestaat van voor tot achter uit afdrukken van strijkijzers op klei en gips die in groepjes aan de wand zijn gehangen. Daartussen zijn banen papier bevestigd die met een strak gevouwen bocht van de vloer naar het plafond en weer naar beneden lopen. Deze wand doet aan kerkarchitectuur denken, de strijkijzerafdrukken als gothische ramen tussen hoog oplopende zijbeuken.

P1020329

P1020330

P1020333

Aan de andere wand zijn schetsen en invallen te vinden die ook voor een deel in een kunstenaarsboek staan dat in te zien is. Hier blijkt dat de kunstenaar veel met taal doet: haar werk is een reflectie op haar omgeving, in letterlijke en figuurlijke zin. Invallen worden op papier gezet en veel dichotomieën worden grafisch weergegeven.

P1020323

P1020324

Het werk heeft daarnaast een obsessieve kant: ze turft eindeloos elementen in haar omgeving of vergelijkt haar ideeën over kunst of kunstenaars in lange lijsten. Die obsessieve kant komt misschien voort uit een verleden als turner of balletdanser, waarin eindeloos oefeningen moeten zijn herhaald.

P1020331

P1020332

Dat verleden gebruikt ze ook voor performances waarin ze bijvoorbeeld de pogo doet tot ze er bij neervalt of schilderijen maakt met eindeloos herhalende schildersbewegingen. In installaties die Ciesluk maakt, gebruikt ze materiaal uit haar directe omgeving, wat past bij haar persoonlijke stijl en zo kunnen we ook de strijkijzers misschien plaatsen die met haar eigen apparaat zijn afgedrukt en tezamen met de papieren banen een tekst vormen met een eigen syntaxis. Een intrigerend idee, maar mij bevallen de losse elementen op de andere wand beter.

P1020326

P1020327

Elsbeth Ciesluk: RunRun Run – Galerie Galerie Maurits van de Laar t/m 26 juli en t/m 23 augustus op afspraak