Pedalling Seasides

Het is Juli en het stormt een beetje. Er is geen hond op het strand en ik ben de enige klant van de bewaakte fietsenstalling in Kijkduin vandaag. Geheel onterecht, want het is prachtig weer om de duinen te bezoeken en het wordt naar het weekend toe alleen maar weer beter.

2,5

 

Precies op tijd nog dus om Pedalling Seasides te bekijken, een fiets-kunst-ervaring van geluidskunstenaar Kaffe Matthews i.s.m. het Bicrophonic Research Institute (BRI) die beiden hebben geparticipeerd in een residency in de omgeviNg (DCR en Locatie Z) georganiseerd door iii. Kaffe Matthews specialiseert zich in geluidskunst die het lichaam van de toeschouwer op een of andere manier activeert. Pedalling Seasides maakt gebruikt van Sonic Bikes, door Matthews ontworpen fietsen met een GPS-gestuurde audiospeler en luidsprekers. Deze apparatuur brengt muziek of geluiden ten gehore die veranderen naar aanleiding van de locatie en de beweging van de fietser, als een interactieve soundtrack.

2

1

In eerste instantie doet het fietsen met een Sonic Bike denken aan het simpele fietsen met muziek: je krijgt het heerlijke gevoel dat je in een film speelt, en dat iemand eindelijk de soundtrack heeft aangezet. Het verschil is dat je met een koptelefoon of oordopjes geïsoleerd bent, en met de Sonic Bike die nogal veel geluid maakt. Hoewel de boxen op jou gericht staan keken er toch behoorlijk veel mensen om, waarbij ik stoïcijns met mijn pseudo-ghettoblaster voorbij fietste (it’s art, sir).
5

Mijn fietsroute bestond uit een stuk waarop veel verschillende geluiden zich afwisselen (zie afbeelding). In het begin waren er atmosferische geluiden die zich nog het beste laten omschrijven als een elektronische bewerking van een vinger die over plastic wrijft en daarbij een hoog piepend geluid produceert – dit bij het passeren van de vleermuis-bunkers; toeval?

Later waren er oosterse liedjes, stukjes film-soundtracks compleet met dialoog (in onbekende taal), en op een absoluut hoogtepunt het geluid van een helikopter. Het volgende stukje was het geluid van een hoorn, waardoor er een soort industrieel duet ontstond. Op dat moment liep ik net een zandheuvel op, en ik had bijna het gevoel dat ik de soundtrack in de steek liet door niet lekker door te fietsen. Ook halverwege de route was er een mooi moment, waarop ik de route kwijt was maar kon navigeren aan de hand van de geluiden die ik hoorde.

3 6

Steeds werken de geluiden op een gevoel van suspense of narratief die helemaal niet aanwezig is, wat het live-film syndroom versterkt. Het maakt nieuwsgierig naar de aanknopingspunten en associaties die Matthews in de duinen vond tijdens haar residency.

Pedalling Seasides is duidelijk het resultaat van een samenwerking met voldoende techniek, middelen en aandacht en is zeker de moeite waard om ergens deze week nog eens in Kijkduin te beleven.

Pedalling SeaSides – a Sonic Bike experience
door Kaffe Matthews en het Bicrophonic Research Institute in opdracht van iii
4 juli – 2 augustus, Deltaplein 525 (in het winkelcentrum), Kijkduin, Den Haag
ticket 5 euro.