Cultuurcomplex Spuiplein gepresenteerd

Het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag worden definitief gesloopt. Op de plek komt een nieuw cultuurcomplex. Ook een leegstaande toren ernaast, waar vroeger de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie zaten, gaat tegen de vlakte. Dat hebben wethouder Joris Wijsmuller en architect Jo Coenen woensdag bekendgemaakt.

Bij de verkiezingen van 2014 was er veel te doen om het Spuiforum, of ‘Cultuurpaleis’. Tegenstanders, waaronder de Haagse Stadspartij, spraken van een megalomaan vastgoedproject. De coalitie (voor het Spuiforum) verloor bij de gemeenteraadsverkiezingen haar meerderheid in de raad. Bij de formatie schoof de Haagse Stadspartij aan (tegen het Spuiforum). De coalitiepartijen kozen voor een compromis: een nieuw ontwerp, voor een kleiner en goedkoper complex.

2895598

2895599

De bouw begint volgend jaar en moet in 2019 klaar zijn en kost ongeveer 180 miljoen euro. Het complex moet de thuisbasis van het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater worden. Naast het cultuurcomplex moet een luxehotel met ongeveer 150 kamers verrijzen, met erboven ongeveer driehonderd appartementen.

Wijsmuller prijst het nieuwe ontwerp. Het gebouw moet 37 meter hoog worden, veel lager dan het oude ontwerp, dat uitging van 70 meter. Bovendien is de begroting beter onderbouwd, zei hij bij de presentatie. Een ander pluspunt is dat het gebied rond het nieuwe gebouw mee op de schop gaat. Volgens wethouder Wijsmuller zal het gebouw gerealiseerd worden ‘binnen de door de gemeenteraad gestelde planologische en financiële kaders’.