Stadsklas: BRUSSEL – Het onbenutte benutten

Genereren cafés de nieuwe publieke ruimte? Hoe maak je het Meccano van de stad? En hoe kun je met de buurt rivierwater zuiveren? De eerste Stadsklas (Stroom) van jaargang 2015 brengt een bezoek aan Brussel. De les die daarbij centraal staat is: hoe benut je het onbenutte potentieel in de stad en zet je gelijktijdig verandering in gang?

Vrijdag 26 juni 2015, Brussel. Met Thomas Lommée en Jim Segers. Kosten € 99 exclusief btw en reiskosten, inclusief catering. Er is een aantal studentenplekken beschikbaar voor € 49. Stadsklas Brussel heeft plek voor max 15 deelnemers. Aanmelden kan hier.

brussel-open-structures

Open structures

Gidsen Thomas Lommée van Intrastructures en Jim Segers van City Mine(d) hebben beide hun praktijk in Brussel. Lommée als idealistisch ontwerper van producten en diensten die bijdragen aan een sociaal (her)gebruik van de stad, zoals de Mobilotoop en Autarkytecture. Segers als activistisch ‘ontwerper’ van projecten die bijdragen aan bewonersnetwerken, stedelijke economie en kleinschalig initiatief. Zij nemen speciaal voor de Stadsklas een selecte groep deelnemers mee op een tour langs bijzondere projecten en ontwikkelingen in de Belgische hoofdstad. Doel van de dag is om de vaardigheden te leren die komen kijken bij een hands-on manier van stedenbouw bedrijven die een alternatief biedt voor formele en bureaucratische processen.

IMG_3473

Friche Eggevoort,

Op het programma staat onder meer een bezoek aan de werkplaats van OpenStructures, een open source modulair design-project en we worden ontvangen bij Friche Eggevoort, waar wordt geëxperimenteerd met het lokale watersysteem en gelijktijdig een nieuwe stadsrivier wordt gemaakt.