Opening Vormidable

Op woensdag 20 mei openen koningin Maxima en koningin Mathilde Den Haag Sculptuur aan het Lange Voorhout. Ondanks dat de organisator van dit evenement, Museum Beelden aan Zee, maar liefst 70.000 euro minder subsidie ontving van de gemeente Den Haag (klik artikel AD) en tot maart van dit jaar maar de vraag was of dit evenement door zou gaan, wordt de laan in de zomermaanden weer opgesierd door tientallen beelden.

Na Rusland, Frankrijk, China en Zuid-Amerika ligt de focus nu op de Vlaamse hedendaagse beeldhouwkunst; inzendingen van maar liefst 35 kunstenaars zijn te bewonderen op een van de mooiste lanen in Den Haag, met monumentaal werk van gevestigde én jonge, opkomende Vlaamse kunstenaars. Aanleiding voor dit thema is de viering van twintig jaar culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen in 2015.

SculptuurInst_JohanCreten_1a_LOWRES-178x300

Johan Creten, Le Grand Vivisecteur, brons, 2015. Foto: Gerrit Schreurs

In samenwerking met Museum Beelden aan Zee heeft Vlaamse curator en artistiek directeur van WARP, Stef van Bellingen de tentoonstelling Vormidable samengesteld. Niet alleen op Lange Voorhout maar in het museum aan zee worden de sculpturen getoond. Naast deze twee hoofdlocaties zijn er verschillende satellietlocaties, waaronder Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam en Raadhuis De Pauw in Wassenaar.

 

De tentoonstelling  Vormidable – Hedendaagse Vlaamse beeldhouwkunst bestaat uit werk van Philip Aguirre Y Otegui, Ruben Bellinkx, Peter Buggenhout, Jan De Cock, Caroline Coolen, Leo Copers, Anton Cotteleer, Johan Creten, Berlinde De Bruyckere, Thierry De Cordier, Peter De Cupere, Eva De Leener, Wim Delvoye, Fred Eerdekens, Nick Ervinck, Jan Fabre, Honoré d’O, Lawrence Malstaf, Philip Metten, Wesley Meuris, Sofie Muller, Nadia Naveau, Renato Nicolodi, Hans Op de Beeck, Panamarenko, Tinka Pittoors, Peter Rogiers, Kelly Schacht, Johan Tahon, Patrick Van Caeckenbergh, Luk Van Soom, Leon Vranken en Dirk Zoete.

Den Haag Sculptuur is van 20 mei tot en met 30 augustus vrij toegankelijk.

Lawrence-Malstaf-Shrink-1995-284x300

Lawrence Malstaf, Shrink, 1995