Weekendtip: licht in duister Den Haag

Den Haag licht deze winter op. De façades van het Stadhuis en het Kurhaus zullen vanaf 20 december op spectaculaire wijze worden omgetoverd door internationale en Nederlandse lichtkunstenaars.

De Gemeente Den Haag nodigde TodaysArt, het jaarlijkse festival voor avontuurlijke kunst en muziek, uit om de samenwerking aan te gaan met kunstenaars om projecten te ontwikkelen voor deze in het oog springende locaties. TodaysArt is al sinds 2005  verantwoordelijk voor grootschalige lichtprojecten. In 2008 nodigde het festival bijvoorbeeld Pablo Valbuena (zie video)  uit om een werk voor het stadhuis te maken. Dit was een van de eerste grootschalige video projection mapping projecten in de wereld.

stadhuis

De Duitse kunstenaars van telematique en u-matic ontwikkelden een grootschalige video projection mapping die de gevels van het Stadhuis geheel met dynamische content zal vullen. Telematique en u-matic zijn onder meer bekend van een recentelijk uitgevoerde video installatie op de Brandenburger Tor in Berlijn. De Haagse kunstenaar Daan Brinkmann (zie video) ontwikkelde samen met Nenad Popov voor deze gelegenheid een nieuwe versie van de interactieve installatie ‘Lines’ op de vloer van het plein voor de ingang van het stadhuis en de bibliotheek. Het Haagse collectief Refunc zal deelnemen met aantal interventies met lichtobjecten op het Spuiplein. De mapping en licht compositie voor het Kurhaus – aan de boulevard-zijde van het gebouw – is ontwikkeld door TodaysArt i.s.m. een aantal verschillende kunstenaars. Alle projecten gaan een directe visuele relatie aan met de gebouwde omgeving en architectuur van de gebouwen om tot indrukwekkende eindresultaten te komen die ertoe leiden dat deze gebouwen letterlijk in een ander licht te zien zullen zijn.

De lichtprojecten zijn vanaf 20 december tot begin februari dagelijks te zien tussen 18:00 en 23:00.