Shana Moulton, mindplace thoughtstream in 1646

Welkom in de wereld van speculatieve farmacie. Degene die je daar in begeleidt is Cynthia, al jaren op zoek in allerlei esoterische gebieden maar vooral ook hoofdpersoon in de pastelgekleurde videowerken van de Amerikaanse kunstenares Shana Moulton.

Al zie je bij binnenkomst van 1646 vooral objecten in plaats van video’s. De voorruimte is gevuld met onder andere: een soort relaxstoel met uitvergrote pil als kussen, een tableau met voetmassage objecten, een kleine waterval, oorbellen en het apparaat waaraan de expositie zijn titel ontleent. “Simple and effective, our ThoughtStream personal biofeedback system teaches you how to control your responses to stress.” staat er op de website van Mindplace, wat een bepaald merk blijkt te zijn dat biofeedback apparaten maakt. Het doet me eigenlijk vooral denken aan een ouderwetse walkman.

Waar je normaal gesproken als kunstenaar maar een paar dagen de tijd hebt om een expositie op te bouwen is er in dit geval door 1646 en Shana Moulton voor gekozen om een wat langere periode, op locatie, werk te maken. Een aantal weken kon er heen en weer geschoven worden en zijn er ter plekke video’s gemaakt. Het betaalt zich uit in een expositie die er weloverwogen uitziet en boordevol kleine details en zijweggetjes zit.

In de achterruimte is een groot videowerk geprojecteerd wat als hoofdwerk lijkt te functioneren. Daaromheen kleinere video’s en projecties. Samen met de objecten in de voorruimte lijken die een soort voetnoten bij een tekst. Wat een detail in de hoofdvideo lijkt kan op andere plekken extra uitgewerkt worden.

In de video zien we Cynthia op google zoeken naar het prikkelbare darm syndroom. Nog niet zo heel lang geleden ging je, als je een bepaalde klacht had, naar de huisarts toe. Die kwam tot een diagnose en op basis daarvan werd er een behandeling opgesteld. De enorme hoeveelheid informatie die er beschikbaar is gekomen door internet is tegelijkertijd een voordeel en een nadeel. Je kan veel beter zelf een kritische menig vormen en regelmatig zonder huisarts uit de voeten. De vraag is: hoe weet je nog wat betrouwbare informatie is? Met een dergelijke zoekopdracht kom je dan ook al snel terecht bij behandelmethodes waarvan, op zijn zachtst gezegd, de werking nogal discutabel is.

De opzet van de expositie lijkt in de verte een beetje op wat je krijgt als je op google naar dingen gaat zoeken. De Mindplace Thoughtstream USB blijkt maar een van de vele mogelijkheden die je hebt om bijvoorbeeld de stress aan te pakken die één van de oorzaken zou kunnen zijn van het prikkelbare darm syndroom. Maar we zien en horen ook voorbeelden van TED-talks, de intro van de Amerikaanse tv zender HBO, en een reclame van Activa waarin de popster Shakira al buikdansend de werking van haar darmen verbetert. Even later zien we Cynthia hetzelfde dansje doen bij een godinnen tempel. En Activa yoghurt eten natuurlijk. Of dit allemaal ook écht helpt om minder gestresst te zijn en dus een betere darmwerking te hebben wordt niet duidelijk maar het levert wel een fascinerende tentoonstelling op.

Shana Moulton, mindplace thoughtstream is nog te zien t/m 30/11/2014