Winnaar Prix de Rome Architectuur 2014: Donna van Milligen Bielke!

Minister Bussemaker reikt de Prix de Rome Architectuur 2014 uit in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam. De winnaar, Donna van Milligen Bielke, ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode van drie maanden bij de American Academy in Rome.

Examenexpositie Academie van Bouwkunst, Arcam, Amsterdam, 30 november 2012

Architecten Max Cohen de Lara en David Mulder (XML), landschapsarchitect Steven Delva, architect Florian Idenburg, architect Marieke Kums,  architect Kees Lokman, architect Donna van Milligen Bielke, stedenbouwkundige Jasper Nijveldt en architect Tim Prins zijn de genomineerden. De opdracht van de Prix de Rome Architectuur 2014 concentreert zich op de Hoogstraat in Rotterdam. De opdracht: Maak van deze straat een levendige stadsstraat en maak tegelijkertijd de oorsprong van Rotterdam voelbaar. In dit videofragment worden de 8 visies weergegeven van de genomineerden.

Uitreiking Prix de Rome

Winnend ontwerp voor Hoogstraat Rotterdam.

Donna van Milligen Bielke
In haar analyse van de opgave voor de Prix de Rome constateert Van Milligen Bielke dat architectuur en stedenbouw elkaar in de Rotterdamse binnenstad nauwelijks aanvullen. De opgave bestaat er in haar ogen dan ook niet uit om architectuur en stedenbouw los te koppelen, maar deze juist te integreren. Haar project gaat uit van het zoeken naar een homogene stedenbouwkundige en een architectonische tegenhanger van de Rotterdamse binnenstad. Een hybride medium dat zich op een ander schaalniveau bevindt dan de aanwezige volumineuze gebouwen en dat een veelheid aan precieze publieke ruimtes tot stand brengt. De stedelijke architectuur kadert de ruimte in en zorgt voor nieuwe publieke ruimtelijkheid. Architectuur op de grens van stedenbouw vormt zo een nieuw bindmiddel dat van de Rotterdamse binnenstad een rijke ruimtelijke ervaring maakt. Voor het volledige juryrapport klik hier

Reversed Boogie Woogie. Ontwerp voor Amsterdamse Stopera, 2012.

Reversed Boogie Woogie. Plattegrond van Amsterdamse Stopera, 2012. Gebaseerd op Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan

Reversed Boogie Woogie. Aanzicht Amsterdamse Stopera, 2012. Gebaseerd op Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan

 

Tentoonstelling en symposium

Alle inzendingen zijn tot en met 4 januari te zien in een tentoonstelling die Het Nieuwe Instituut samenstelde. Tijdens de tentoonstelling organiseert Het Nieuwe Instituut met het Mondriaan Fonds en de Rotterdamse Academie van Bouwkunst een symposium waarin de problematiek rond stadsstraten breed wordt uitgelicht.