Brique by Brique

In Quartair opende kunsthistoricus en archeoloog Stef van Bellingen, artistiek directeur van kunsteninitiatief Waasland Art Projects WARP te St. Niklaas, de expositie Brique waarin zes Vlaamse kunstenaars zich vereend in ‘zonevreemd gebied’ manifesteren. In zijn humoristische openingstoespraak waagde Van Bellingen zich onvervaard aan de verschillen in mentaliteit tussen de Zuid- en Noord-Nederlanders.

Stéphanie Leblon zet de toon door de gemeenschappelijke factor van deze Vlamingen – ‘hun relatie met de realiteit die zich uit in plastische verwrongenheid’ – op lyrische wijze te tonen. Van Bellingen omschrijft de Belgische kunst als ‘vaak narratief en literair’ die is voorzien van ‘een sterk individualistische invalshoek die de anekdotiek niet schuwt.’

Anton Cotteleer toont zijn visie op vrouwelijke ‘bevalligheden’ waarin hij het gewone en ongewone vormen op visueel uitdagende wijze combineert.

Stefan Serneels benadert een hallucinatie nog nader in een inkttekening die lijkt op een still uit een horrorfilm.

Het zorgvuldige en vloeiende kleurverloop voorziet het wrede gebeuren van een bekoorlijke context.

Hedwig Brouckaerts‘ werken op papier lijken meer op de innerlijke dan op de uiterlijke woelingen geïnspireerd.

Hans Demeulenaere is enerzijds een vreemde eend in de bijt omdat hij een geringere mate van vervreemding toepast.

Maar anderzijds speelt hij een verbindende rol omdat hij de brique (baksteen) binnenbracht die de expositie als geheel kenmerkt. De ‘met een baksteen in de maag’ geboren Belgen bouwen er zoals bekend vrolijk/speels/anarchistisch op los. Ook dit hondengevecht op leven en dood van Caroline Coolen speelt zich af op Belgische baksteenbodem.

De baksteenconstructies die deze tentoonstelling haar naam gaven blijken in samenwerking met alle participanten (inclusief de openaar) tot stand gekomen.

Brique is nog te zien t/m 26.09-14 in Quartair