Anne Geene wint New Talent Photography Award 2014

Haagse fotografe Anne Geene (1983) heeft donderdag 18 september de New Talent Photography Award 2014 gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens een speciaal evenement op de fotografiebeurs Unseen Photo Fair in Amsterdam. Van de vijf finalisten was Geene met haar werk ‘Modifications’ degene die er het beste in is geslaagd om het thema “Vooruitstrevend” met fotografie te verbeelden. 

Maurice van Es en Anne Geene

Het besluit van de jury, aldus jurylid Marloes Krijnen, was unaniem. “Men was zeer te spreken over haar manier van waarnemen, die een andere kijkt biedt op onze omgeving, op dat wat ons omringt. De kleine rode stippen bieden een vleugje poëzie.”De realiteit van de straat en eigenwijsheid van de natuur gekoppeld aan een scherpe blik en verbeeldingskracht gaan hierin hand in hand.

Anne Geene / Modifications. 2014

Geene: “Deze blaadjes plukte ik van een boom in Berlijn die het grootste deel van de dag in de schaduw staat. Zijn blaadjes groeien de hoek om, waar wel zon is: met een schijnbaar gemak lijken zij zich af te wenden van de heersende orde. Ik ben geïnteresseerd in het waarheidsgehalte en de bewijskracht van foto’s, ik hoop dat mijn manier om dat te tonen een kleine glimlach oplevert.”

Nieuw dit jaar was de publieksprijs. Hagenaar Maurice van Es won de publieksprijs met ‘Fire’. Van Es: ”Best bizar vind ik het soms, dat je met dit object een natuurlijk element als vuur kunt creëren. Zeker als je dit object plaatst in de menselijke geschiedenis van manieren waarop we vuur maken.”

Maurice van Es / Fire. 2014