Hannah Polak en Santeri Taurula winnen Stroom Aanmoedigingsprijs 2014

Hannah Polak en Santeri Taurula winnen Stroom Aanmoedigingsprijs 2014. De Stroom Aanmoedigingsprijs gaat dit jaar naar 2 presentaties die overtuigen door hun beeldende kwaliteit en zeggingskracht.

De presentatie van Santeri Taurula van de afdeling Fine Arts is een avontuur om te ontdekken. Met collages en ruimtelijke constructies heeft Taurula een compositie gemaakt die afgewogen is maar niet streng of vastomlijnd. Ze ademt juist, is open en laat allerlei betekenissen toe. Uit het werk spreekt het vermogen om met eenvoudige beeldende middelen een gelaagd verhaal te creëren, om te improviseren en om de ruimte naar zijn hand te zetten.

Santeri Taurula / Eindexamenexpositie KABK. 2014.

Santeri Taurula / Eindexamenexpositie KABK. 2014.

De jury was onder de indruk van de installatie van Hannah Polak, eveneens van de afdeling Fine Arts. Verschillende objecten in de ruimte – een fabrieksmachine, boomstam-achtige vormen ingesmeerd met stroop, conische vormen met een coating van jam of cacao – lezen als een raadsel. Er zit veel dialoog en beweging tussen de objecten. Het werk getuigt van lef, monumentaliteit en humor. Er zijn heldere en gedurfde keuzes gemaakt in materiaal en vorm. De jury vindt dat Hannah Polak daarmee een stevige, uitgesproken en overtuigende presentatie heeft neergezet.

Hannah Polak / Panacea. 2014

Hannah Polak / Chocolate Mountain. 2014

Jaarlijks wordt reikhalzend uitgekeken naar de uitreiking van de Aanmoedigingsprijs van Stroom Den Haag voor afgestudeerden van de KABK; niet alleen vanwege het aanzienlijke prijsbedrag (€ 2.500), maar vooral vanwege de erkenning en de stimulans die het biedt in de verdere ontwikkeling van het kunstenaarschap.

Een onafhankelijke jury, bestaande uit galeriehouder Frey Feriyanto, kunstenaars Floris Kaayk en Jean van Wijk en docent/vormgever Adriaan Mellegers, bezocht dit keer de eindpresentatie van meer dan 170 Bachelor studenten.