Zeloot 10 jaar zeefdruk: Een feestje!

Afgelopen zaterdag opende in Heden de expositie van Zeloot, tien jaar zeefdruk. De uitnodigingsflyer beloofde een feestspektakel; een ketting van rondjes met gezichten slingeren als poppetjes en beestjes in een kralendans tussen blauwe, rose en rode streepjes-confetti. En inderdaad, de opening was een feest; vrolijke felle kleuren spatten van de wanden waarop posters, affiches, tekeningen en schetsen waren gespijkerd. Daar tussendoor bewogen zich grote maar ook kleine mensen, want ook kinderen waren bij deze opening van harte welkom.

Zeloot is grafisch ontwerper, illustrator en zeefdrukker. Ze woont in Duitsland, maar hoort eigenlijk nog steeds stiekem bij Den Haag. Van 2004 tot 2008 maakte zij drukwerk voor Helbaard, een Haags collectief dat haar broedplaats had in de Huishoudschool aan de Laan van Meerdervoort. Ook maakte zij posters voor het Volkspaleis in Den Haag en een serie posters in opdracht van de band The Decemberists – de band die in plaats van introspectische rocknummers liever verhalen vertelt, die Zeloot vervolgens weer weet te verbeelden. Op het moment werkt Zeloot aan onder andere haar tweede kinderboek, dat deze zomer zal verschijnen.

Zeloot / album The decemberists. 2013. Foto: Zeloot

De wanden van de tentoonstellingsruimte tonen een mooi overzicht van tien jaar drukwerk. Fel gekleurde bizarre vormen en figuren kronkelen door- of van het beeld af. Steeds zijn het weer verschillende voorstellingen, maar allemaal komen ze uit dezelfde fantastische wereld waarin vormen, personen letters en kleuren niet vastzitten aan wat voor regels er dan ook mogen bestaan. Een wereld van chaos, zou je kunnen zeggen, maar chaotisch is het juist niet. De vormen zijn op zo’n manier op het vel gedrukt dat ze in evenwicht zijn met elkaar en met het – vaak kleine stukje – wit dat er daarna nog is overgebleven. Ook de letters zijn speels en hebben een eigen plek en rol in het beeld. Soms is die rol ondergeschikt aan het beeld, zoals bij veel van het drukwerk gemaakt voor evenementen die bij Helbaard plaatsvonden. Tekst is vaak nog maar nauwelijks of soms helemaal niet meer te lezen, want de afbeelding verbeeldt hier de sfeer van de avond en zegt waarschijnlijk meer dan letters duidelijk kunnen maken.

City Hands in ‘de grot’. Foto: Heden

Tijdens de opening waren er ook optredens: experimentele muziek uit Nederland en België door City Hands, Fyoelk en Moemlien. De muziek klonk vanuit het halletje, de grot onderaan de trap, de ruimte in. Veel mensen pasten daar beneden niet, maar wie er was kreeg een verhaal te horen. Het verhaal van de grot waar mensen verhalen konden horen. Soms kwamen er veel mensen, soms was er bijna niemand. Maar altijd waren er verhalen. Tot de dag aanbrak dat de grot instortte en mensen niet meer naar binnen konden. Maar wie buiten langs de grot wandelde, kon af en toe horen dat er daar binnen nog steeds verhalen bleven klinken.

Bezoekers Zeloot tentoonstelling. Foto: Heden

Toch jammer dat sommige grotten instorten en broedplaatsen er dan opeens niet meer zijn. Maar gelukkig, verhalen blijven gewoon doorgaan en zijn niet afhankelijk van de plek waar ze klinken. En af en toe is er een verhaal vertaald in een beeld. In deze tentoonstelling laat het drukwerk dat Zeloot voor Helbaard maakte nog iets terugzien van de verhalen die zich daar hebben afgespeeld. Elke afdruk toont de sfeer van een performance, optreden of feest dat tien jaar geleden plaatsvond in die grot.

Het werk van Zeloot zal nog de hele zomer, t/m 30 augustus, in Heden te zien zijn. Een feestje voor de grafisch ontwerper, typograaf, zeefdrukker, grotbewoner en drukliefhebber. En vergeet niet om ook de nog niet ingestorte grotten in de gaten te houden!