Sochi Project winnaar Photo Award 2014

Fotograaf Rob Hornstra en journalist Arnold van Bruggen hebben de Dutch Doc Photo Award 2014 voor documentairefotografie gewonnen. Ze kregen de prijs, een bedrag van 20.000 euro, voor The Sochi Project, een fotodocumentaire over het gebied waar de Olympische Winterspelen dit jaar werden gehouden. 

Hornstra en Van Bruggen hebben jaren gereisd in de Kaukasus, de streek waar Sochi ligt en waar dit jaar de Olympische Winterspelen plaatsvonden. Hun foto’s en teksten geven een volledig ander beeld dan dat van de propagandamachine van de Russische president Poetin. ‘The Sochi Project is een ambitieuze en moedige poging dieper door te dringen in een omgeving en een onderwerp dan doorgaans mogelijk is’, zei juryvoorzitter Dirk van Weelden dinsdag. ‘De obstakels en tegenwerking die ze ondervonden waren groot, maar desondanks is het een indrukwekkend geheel geworden. Enorm breed van opzet, met een grote hoeveelheid historische en culturele informatie over een onbekend deel van de wereld, dat zelden het nieuws haalt.’

De Dutch Doc Photo Award is bedoeld om jaarlijks het beste van de Nederlandse documentaire fotografie te tonen en steun te geven aan fotografen, die vaak lang en zonder substantiële financiering aan een documentair project werken.