KunstKoop Mondriaan Fonds blijft stabiel

Het aantal mensen dat gebruik maakt van een renteloze lening volgens de KunstKoop blijft stabiel. Dit blijkt uit een onderzoek naar de hedendaagse kunstmarkt, dat werd uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Galerie Associatie (NGA) in samenwerking met het Mondriaan Fonds en het ministerie van OCW. Uit de meest recente cijfers van het Mondriaan Fonds blijkt zelfs dat het aantal kunstkopers dat gebruik maakt van deze ideële regeling waarmee kunst op afbetaling kan worden gekocht, een lichte toename laat zien na een aantal jaren van daling.

Dat is opmerkelijk aangezien uit het onderzoek van de NGA blijkt dat over de hele linie de recessie invloed heeft gehad op het kunstaankoopgedrag. Een derde van de particuliere kunstkopers is minder kunst gaan kopen. Kleinere budgetten en de economische crisis zijn voor velen de reden daarvan.

Met de KunstKoop kunnen particulieren kunst op afbetaling kopen bij meer dan 100 galeries verspreid over Nederland. Zij hoeven dan geen rente te betalen; deze wordt vergoed door het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Op die manier wil het fonds de particuliere markt voor kunst van hoge kwaliteit een stimulans geven. Per maand doen ruim 110 kunstkopers een aankoop met gebruik van de KunstKoop. Dit betekent op jaarbasis dat 1.300 kopers voor ruim 5 miljoen euro aan kunstwerken aankopen tegen een investering van € 386.250 aan betaalde rente door het Mondriaan Fonds.

Galeries zijn nog steeds het belangrijkste verkoopkanaal voor beeldende kunst. Driekwart van de kunstkopers kocht in de afgelopen drie jaar een kunstwerk in een galerie; in 2010 was dit 88 procent. De online verkoopkanalen blijven in populariteit groeien: een derde heeft weleens via internet kunst gekocht (in 2010 was dit nog 13 procent). In totaal hebben 358 kunstkopers/verzamelaars en 150 galeries meegewerkt aan het onderzoek.

Zie voor het volledige NGA rapport de website van het Mondriaan Fonds: www.mondriaanfonds.nl/Leestafel/Rapporten/