Haagse Katinka van Gorkum genomineerd voor Theodora Niemeijer prijs

De jury voor de tweede editie van de Theodora Niemeijer prijs heeft de drie kunstenaars bekend gemaakt die kans maken op de prijs. Deze finalisten zijn Katinka van Gorkum, Sachi Miyachi en Nicoline Timmer

Op donderdagavond 3 juli in het auditorium van het Van Abbemuseum de uiteindelijke winnares bekend gemaakt. De winnende kunstenaar mag vanaf september 2014 Het Oog een half jaar gebruiken als podium voor haar project en ontvangt daarnaast een cheque ter waarde van €10.000. Ook de kunstenaars die de 2e en 3e plaats behalen ontvangen een cheque, van respectievelijk €2.500 en €1.500. De jury moest dit jaar een keuze maken uit 107 ingestuurde projectvoorstellen.

Katinka van Gorkum

In haar projectvoorstel Bonobo Verblijf (Het Oog heeft geen plafond) wil Katinka van Gorkum Het Oog ombouwen tot een verblijf voor de meest bedreigde mensaap, de bonobo. Bijzonder aan deze dicht bij de mens staande soort is dat de vrouwtjes meestal het hoogst in rang staan. Het onderkomen wordt onderhouden door De Tuinman.

Sachi Miyachi

In The Fall – Transition into the better wil Sachi Miyachi laten zien hoe de menselijke creativiteit ingezet wordt om in tijden van crisis, natuurrampen en menselijke missers nieuwe energie te vinden. In Het Oog wil ze een ruimte creëren waar regelmatig performances worden gehouden geïnspireerd op festivals overal op de wereld die gaan over het zuiveren van het leven en het verdrijven van negatieve geesten.

Nicoline Timmer

In The Pace of Our Time wil Nicoline Timmer de poëzie van alledaagse bewegingen laten zin in een alsmaar groeiende samenstelling van onderling verweven patronen. Met behulp van een speciaal ontwikkelde schoen worden de stappen van bezoekers geregistreerd om vervolgens vertaald te worden in een wandvullend weefpatroon.