De toekomst toont zich in een oude bunker

Topp & Dubio – ‘This must be 2019′ | Bunker Westbroekpark Den Haag | 13 juni – 13 juli 2014, open: dagelijks van 12.00-20.00 uur | opening: 13 juni, vanaf 17.00 uur.Tijdens de opening vinden live interventies plaats van Topp & Dubio (beeld), Sean Cornelisse (tekst) en Rob Bothof (electronica)

De kunstenaars Topp & Dubio tonen nieuw ruimtelijk werk in de bunker van het Westbroekpark in Den Haag. Voor het Haagse kunstenaarsduo is deze historische restruimte uit de Tweede Wereldoorlog de ideale plek om over de toekomst na te denken. De kunstenaars reageren hiermee op de impasse die de afgelopen jaren is ontstaan door maatschappelijke onzekerheden en diverse crisissen. De tentoonstelling bestaat uit installaties die een aaneenschakeling vormen van visuele gedachten en vooruitzichten voor het -vooralsnog- fictieve jaar ‘2019’.

THIS MUST BE 2019‘ is één grote doorlopende installatie, opgebouwd uit opstellingen waarin bestaande objecten worden gecombineerd met objecten die door de kunstenaars zelf zijn gemaakt of bewerkt. Alle objecten zijn ‘gestript’ van hun oude functie en betekenis en vormen visueel materiaal voor nieuwe gedachten en interpretaties. Sommige werken zijn interactief en kunnen door bezoekers in gang worden gezet.

Volgens Topp & Dubio is niets zo abstract en onbegrijpelijk als de toekomst. “Maar dat is geen reden om er niet over na te denken. Wij proberen dat te doen door werk te maken dat zelfs voor ons vreemd en ondoorgrondelijk is. De nieuwe werken hebben geen functie en onderbouwen geen theorie of inzicht, maar toch kloppen ze op de een of andere manier. We vermoeden dat we het werk in 2019 met terugwerkende kracht wel zullen kunnen duiden. We zijn nu dus eigenlijk gewoon onze eigen tijd vooruit. En dat vinden we niet verkeerd.”

Met deze tentoonstelling roepen Topp & Dubio bovendien de vraag op: wie gaat er eigenlijk over onze toekomst?