Weekendtip #87

Begin februari verhuist kunstenaar en wetenschapper Theo Jansen tijdelijk zijn beroemde Strandbeesten naar een nieuw winteratelier. In de industriële en poëtische turbinehal van de E.ON Electriciteitsfabriek is vanaf half maart tot begin mei het maakproces van een nieuw Strandbeest van dichtbij te volgen. In de hal construeert Jansen een groot, nieuw dier; de Animaris Suspendisse (10 x 4 meter, bij 4 meter hoog). Een uitgestrekte zandlaag vormt de werkvloer om het nieuwe beest uit te proberen. Zeven andere forse strandbeesten bewegen zich -aan de hand van een bezoeker – voort op de begane grond.

foto: Ed Jansen

Als in een laboratorium experimenteert Jansen met electriciteisbuis, tape, tie-raps en patflessen. Al twintig jaar toetst Jansen de vernuftige proefjes om tot de techniek te komen waarmee ooit zijn kudde – misschien wel geheel zelfstandig – de duinen kan onderhouden. Een droom die hem drijft om door te zoeken naar nieuwe technieken en ontwikkelingen.

foto: Ed Jansen

In de tentoonstelling ‘Generator Strandbeest’, op de eerste verdieping van de fabriek, wordt een historisch overzicht getoond van de evolutie en het maakproces van de dieren aan de hand van een paleontologisch veld met fossielen. Film, foto’s en video materiaal lichten de ontstaansgeschiedenis toe. Dagelijks wordt er een rondleiding gegeven door Theo Jansen zelf.

foto: Ed Jansen

Begin mei wordt de kudde, dan een dier rijker, uitgeleid naar zee waarna de dieren weer wind kunnen vangen en uitgelaten langs de kustlijn kunnen paraderen.

foto: Ed Jansen


Generator Strandbeest
14 maart – 3 mei
Opening: 14 Maart 2014 18:30
Openingsdagen: vrijdag t/m zondag 14:00 – 22:00
Elke openingsdag een rondleiding van Theo Jansen om 20:00 en op zondag om 16:00

Links:

Generator Strandbeest
Theo Jansen