Guest Who #2

12 maart 2014

Theater a/h Spui, Satellietgroep en Wander organiseren samen Guest Who, een serie avonden waarop je als kijker kennis kan maken verschillende kleine kunst en cultuur-initiatieven in Den Haag. Guest Who heeft een alternatief verdienmodel: de bezoekers samen financieren de avond, dus hoe meer bezoekers, hoe goedkoper het ticket. 12 maart vond in Zaal 3 bij DCR, de nieuwe zaal van het Spuitheater, de 2e editie plaats.

Sabrina Lindemann is een urban curator die gefascineerd is door veranderingen in de stad. Zij wil op een inhoudelijke  manier reageren op stadsvernieuwing en is daarvoor met andere kunstenaars Stichting Mobiel Bureau OpTrek begonnen.

In het Transvaalkwartier in Den Haag bedachten zij Hotel Transvaal, *-***** verblijf in de tussentijd. In de afgelopen jaren is het Transvaalkwartier bijna helemaal afgebroken en weer opgebouwd (met vooral koopwoningen). Dit proces zorgde veel leegstand. Hotel Transvaal veranderde de perceptie van het gebied: alle leegstaande panden samen vormden het grootste hotel van de wereld.

Nu heeft OpTrek zich op de Binckhorst gestort met ReSourceCity. De Binckhorst is een industriele wijk waar het niet zo goed gaat sinds de crisis, met op dit moment 40% leegstand. Met ReSourceCity probeert OpTrek verschillende al bestaande resources met elkaar te verbinden om tot nieuwe producten en diensten te komen. Autonië is een project dat draait om de auto, die in de Binckhorst alom aanwezig is. Restaurant Restwaarde is een pop-up restaurant dat draait op lokale voedselstromen die die dag zijn overgebleven (zoals oudbakken brood). Ook heeft OpTrek samen met de lokale ondernemers en brouwerij KOMPAAN een nieuw bier ontwikkeld: De Binckse Belofte, met een etiket van schuurpapier. Eind deze maand is de volgende lading klaar, dus houd het in de gaten!

BAKK – foto David van Dam

BAKK is begonnen als de feestcommissie op de KABK, maar organiseerde ook feesten in het Paard van Troje, HOOP en de Staat, stond op REWIRE festival en draaide op Radio Tonka. Nieuw is hun programma ODD BEAT RADIO op Intergalactic FM samen met DJ I-F. Elke tweede en vierde donderdag van de maand te beluisteren op het internet en bij HOOP in de fysieke aanwezigheid van de heren zelf. Ook nieuw is het platenlabel dat ze hebben opgericht. Hun eerste release was van Robert Bergman en de tweede plaat van Aurora Halal is net uit. Electronische muziek met handgezeefdrukt etiket.

David Wills – foto David van Dam

Cybil Scott – foto David van Dam

Cybil Scott en David Wills participeren allebei aan een residency in Den Haag. Scott in Billytown en Wills in de DCR Guest Studio die georganiseerd wordt door de Satellietgroep. Scott probeert met haar werk haar subjectieve beleving van de wereld op een wetenschappelijke objectieve manier te tonen.19 april is er in Billytown een expositie genaamd Your engagement has consequences met werk van Scott en 11 andere kunstenaars. David Wills is gefascineerd door fotografie, dataverzameling, macht en politiek. Weten we wat zich afspeelt op de achtergrond?

Het is een toevoeging om ook artists in residence te zien op een avond als deze, hun tijdelijke verblijf maakt wat ze te zeggen hebben over de stad altijd actueel. Het was wel jammer dat Scott niet zo goed uit kon leggen hoe deze residency of Den Haag haar werk had beïnvloed. Dat maakt haar werk in het kader van deze avond minder interessant, want waarom is haar presentatie dan relevanter of actueler dan dat van een andere kunstenaar met een expositie?

Lindertje Mans – foto David van Dam

Lindertje Mans trakteerde ons op een voorproefje van haar nieuwe voorstelling Marktplaatsmuziek die ze samen met Joost Steltenpool op zal voeren. Een muzikale uitvoering van sociaal onhandige contactberichtjes, eerder gebundeld door Jan Hoek in het boekje Marktplaatspoëzie.

Guest Who #2 12 maart
#3 – 16 april,
#4 – 14 mei
#5 – 11 juni.

Theater aan het Spui, Zaal 3, ticket 7,50 tot 3,50 euro.