AanTekening weekendeditie #11

“The Garden of Forking Paths”, 2014.
Invitation design for “Nomad Library: re-interpretation of printed knowledge”

Tentoonstelling: GLADSTONE

‘On books and the housing of them’

GEMAK

[ 28 mrt – 10 mei 2014 ]

Over leesdomeinen gisteren en nu.

GLADSTONE  is een dynamisch research- en tentoonstellingsproject over leesdomein gisteren en nu n.a.v. de brochure “On books and the housing of them” van William Ewart Gladstone (1809 – 1898).

Gladstone was een van de bekendste Britse Prime Ministers, maar ook een negentiende-eeuwse literaire veelvraat en boekverzamelaar.

Eind negentiende eeuw schreef Gladstone al over de problematiek van de lezer en de bibliotheek in een tijd van – ook toen al – toenemende informatie, en niet bij te houden publicaties. Hij beschrijft in zijn essay ‘On books and the housing of them’ (1889) de nog altijd actuele zorgen van een lezer en boekenliefhebber en kan zo beschouwd worden als een vroege aanjager van het huidige debat over de toekomst en betekenis van lezen en bibliotheken.

In de tentoonstelling zoomt Gemak in op persoonlijke leesdomein vroeger en nu, op het genot, het avontuur en de kunst van het lezen en de romantische attitude van de lezer/boeken-liefhebber .

Gladstone heeft geen reguliere opening maar wel een feestelijke finissage op vrijdag 9 mei vanaf 17.00 uur met performances.

Meer informatie via GEMAK

“Nomad Library: re-interpretation of paper knowledge”  is onderdeel van deze tentoonstelling.

Deze week is de AanTekening gemaakt door Melissa Cruz Garcia