Nieuws Mondriaanfonds

Per 1 januari verandert de eigen bijdrage bij Projectinvesteringen Kunstenaars en Bemiddelaars en bij de Vrije Beurzen Praktijkverdieping. In plaats van het standaard bedrag van € 3.500 wordt de eigen bijdrage gerelateerd aan het aangevraagde bedrag. Van de aanvrager wordt voortaan een eigen bijdrage van minimaal 10% van de subsidiabele kosten verwacht. Van kunstenaars of bemiddelaars die bijvoorbeeld
€ 2.000 aanvragen, geldt een eigen bijdrage van € 200; bij € 35.000 geldt € 3.500, et cetera.
Het Mondriaan Fonds heeft deze aanpassing ingevoerd omdat de standaard eigen bijdrage een obstakel bleek te zijn voor degenen die kleine bijdragen willen aanvragen.

Een eigen bijdrage kan overigens nog steeds een eigen investering zijn, maar ook een bijdrage van derden of een bijdrage via crowdfunding. De eigen bijdrage moet echter wel betrekking hebben op de kosten waarvoor bij het Mondriaan Fonds een bijdrage aangevraagd kan worden. De manier waarop de eigen bijdrage wordt verkregen kan positief meewegen in de beoordeling. In het geval van crowdfunding, zoals via voordekunst.nl, sluit dit aan bij het belang dat het Mondriaan Fonds hecht aan draagvlak voor projecten.