AanTekening weekendeditie #6

 

Voor iedereen die niet meer enthousiast wordt van een Nieuwjaarsborrel, maar wel van een boekje in een hoekje, is langsgaan bij Parimar/ de Boekenmarkt een goed idee! Parimar is een ouderwets met boeken volgestouwd boekwinkeltje in de Korte Molenstraat. Er wordt vooral buitenlandse ramsj verkocht, waaronder veel kunstboeken. Over Calder, van Gogh, van Lieshout, Appel, Moholy-Nagy, Lupertz, Jawlensky, Ensor, Picasso, Kahlo, Léger, Bacon, Caravaggio, Rembrandt, en meer.

Ook heb ik er Art Today gekocht, een superdik overzichtsboek over moderne kunst voor nog geen 25 euro ( Phaidon,1995, herdrukt tot 2010).

Mijn twee tekeningen zijn geϊnspireerd op een boek dat ik bij Parimar vond: Kunst aufräumen. Kunstenaar Ursus Wehrli ruimt letterlijk kunstwerken op. Op verschillende manieren, bijvoorbeeld door alle geschilderde vormen overzichtelijk kleur bij kleur te zetten (Kandinsky), of van groot naar klein (Matisse) of door in van Gogh’s slaapkamer alles onder het bed te schuiven. Totaal betekenisloos, maar wel grappig.

Het idee lijkt misschien eenvoudig, maar kunst opruimen is moeilijker dan je denkt! Zelfs als je met een makkelijk werk (qua vormen) begint, zoals ik. In tekening 1 heb ik alles op kleur geordend, maar wat dan? En wat doe je met de (achtergrond)stukken die je overhoudt (tekening 2)? Voor je het weet heb je er een ander werk van gemaakt of is het chaos.

Maar Ursus is er erg goed in; er is ook al een deel twee.

Enig idee welk kunstwerk ik heb geprobeerd op te ruimen? (hint: het heeft met de winter te maken en het werk hangt in het Gemeentemuseum)

Succes!

Iris Beljaars

 

Parimar/ de Boekenmarkt
Korte Molenstraat 17a
woensdag t/m zaterdag geopend

(oplossing: Vilmos Huszar, compositie II (schaatsenrijders), 1917)