Weekendtip #79 – Marius Lut in Billytown

Voor een zwarte zaterdag: FORM NO FORM/ THE BLACK SERIES van Marius Lut in Billytown. Deze zaterdag 23 november is van 16.00 – 19.00 de finissage van deze expositie. De grootste expositieruimte in kunstenaarsintitiatief/ateliercomplex/artist in residence/kippenhok Billytown is een gymzaal. Lut heeft hier metalen constructies opgehangen en daaroverheen zwarte sportjacks gedrapeerd.

Dit kan nogal onduidelijk overkomen als je niets weet van de achtergrond van Marius Lut. Lut is namelijk een schilder die het medium schilderen onderzoekt. Terug naar de basis van schilderkunst (zie ook hier werk op de website van West) verandert zijn werk bijna in een soort versimpelde en uitvergrootte pictogrammen waarvan we de betekenis nog niet kennen. Hij werkt vaak met kleurvlakken, en voor deze expositie heeft hij zich op de kleur (of geen kleur, “form or no form”) zwart gestort.

Naast de metalen installaties zijn er ook een paar bankjes en zwarte monochromen te zien. Het monochroom is, om dingen ingewikkelder en interessanter te maken, wel in kleur een monochroom maar niet in structuur. Doordat er in twee soorten zwart geverfd is kun je je afvragen of het nou een monochroom is, een deconstructie van een monochroom of een dubbele monochroom. Gelukkig kon ik voor dit soort vragen de Billytown Hotline bellen, met kunsthistoricus Philip Peters aan de andere kant van de lijn. Hij maakte de verbinding tussen de metalen constructies en spierramen en legde mij uit dat de zwarte sportjasjes (van American Apparel, Lut heeft stijl) in dit verband te schildersdoeken zijn. Het doek is echter niet alleen meer een doek, maar is ook de vorm van een mens en bedoeld om te dragen. Eindeloos blijft de betekenis van het werk schommelen tussen mens en kunst, persoon en abstractie en vorm en geen vorm.


Bij de expositie hoort een publicatie met tekst van Philip Peters:
Nylon Taffeta Windbreaker” oplage 70 van € 5,-. Ook zijn er 10 (+2 AP) speciale edities die bewerkt zijn door de kunstenaar van € 30,- te koop.

Mooie poster ontworpen door Julian Sirre

FORM NO FORM/ THE BLACK SERIES – Marius Lut in Billytown.
Finissage zaterdag 23 november 16.00 – 19.00.