De Zwaluwkamer

Den Haag is een tentoonstellingsruimte rijker. In de Perponcherstraat 56 werd afgelopen vrijdag in de Zwaluwkamer de eerste expositie geopend met werk van de Doesburgse kunstenares Elli Slegten.

Al geruime tijd houdt zij zich bezig met het verbeelden van de natuur, met name bomen en planten. Of deze nu in haar tuin, in de Gelderse bossen of in een ander land geschilderd zijn, haar aanpak blijft dezelfde. Ze concentreert zich op een onderdeel van wat ze waarneemt en analyseert dit op een schilderkunstige wijze. Wat in de ogen van velen gewoon en onooglijk is, weet zij door compositie en kleurgebruik magisch en mysterieus te maken.

Zij doet dat met zachte hand, zonder picturale overdrijving blijft zij dicht bij haar onderwerp. Maar door haar keuzes van uitsnede en kleurengamma weet ze een lichte maar onmiskenbare vervreemding te realiseren. Schaal en objecten worden raadselachtig, stellen vragen.

De natuurelementen hebben – zoals zo vaak in de kunst –  waarschijnlijk ook een metaforisch karakter. Ze verhalen van verval en vernieuwing maar ook van chaos en ordening. Slegtens schilderijen getuigen van rotsvast vertrouwen in de krachten van de natuur en in de mogelijkheden van de schilderkunst.

Met name het kleurenspel waarmee ze diepte suggereert, is aandacht waard. Haar resolute close inzoomen op planten of bomen vindt een tegenwicht in het vloeiende en zorgvuldig uitgewerkte kleurenspel van de context.

In het ‘Zaluwnest’, een verdieping hoger presenteert Lotte van Lieshout een aantal kleine schilderijen en tekeningen die ze maakte tijdens haar recente verblijf in Fondation Post 15 in Hongarije.