Wieteke Heldens wint!

Koning Willem Alexander reikte vrijdagmiddag 4 oktober in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2013 uit. Vier jonge kunstenaars ontvingen deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 6500 euro. Een van de winnaars is de Haagse kunstenaar Wieteke Heldens.

Portrait of the vertical minus (2012), foto: Tom Haartsen

Uit het juryrapport:
Wieteke Heldens (1982) maakt op het oog abstracte, conceptuele werken. Maar tegelijkertijd is ieder werk obsessief en dwangmatig. Wetmatigheden en wiskundige formules zijn het uitgangspunt, maar de onmogelijkheid gevoelens, gedachten en emoties uit te schakelen, voorkomt dat de schilderijen al te algemene en afstandelijke worden. Met gevoel voor relativering hanteert zij een conceptuele werkwijze. Een gekozen uitgangspunt, bijvoorbeeld de handeling met een stift een kader te trekken totdat er een verticale min overblijft, wordt door zinvol toeval ondergraven. In plaats van machinaal, oogt het resultaat imperfect en de inkt van de stift raakt niet op, zoals het uitgangspunt was.

De overige drie winnaars zijn: Marijn van Kreij, Philipp Kremer en Jorn van Leeuwen.

Hugging pain (2009)

De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix deze aanmoedigingsprijs ontwikkeld tot een traditie van koninklijke aandacht voor schilderkunst. Vanaf dit jaar zal Koning Willem-Alexander de traditie voortzetten. De Koninklijk Prijs is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren.

De jury van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst bestond dit jaar uit: Tjebbe Beekman, Hanne Hagenaars, Jan van der Ploeg, Hedwig Saam, Lily van der Stokker, Benno Tempel (voorzitter) en Esther Tielemans.

De tentoonstelling is geopend voor publiek van 5 t/m 27 oktober 2013. Het Koninklijk Paleis Amsterdam is gedurende de tentoonstelling geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.