The ideal world / Galerie Helder

Nog tot en met 13 oktober a.s. exposeert galerie Helder het werk van beeldend kunstenaars Jakob de Jonge en Marit Dik, onder de titel ‘The ideal world’

Op de vrijdagmiddag dat ik de galerie bezoek is het prachtig weer. Ik fiets door de herfstzon naar de Tasmanstraat en parkeer pal voor nummer 188. ‘Open’ staat er op de voordeur. Ik bel aan en word binnengelaten, het voelt eigenlijk net een beetje alsof ik bij iemand op bezoek ga.  Nadat ik mijn jas heb opgehangen sta ik opeens tussen alle werken in de galerie. Oog in oog met een kalme Bin Laden, op zijn schouders zitten kleurrijke vogels en volgens mij kan ik iets van een glimlachje ontdekken. Daarmee is de toon gezet, de expositie wisselt harmonie, politieke en sociale thema’s, grootsheid, gelaagdheid, verlangen naar, en het ontdekken van de ideale wereld af. Het werk van de kunstenaars  hangt om en om in de expositieruimte.

Jakob de Jonge – Love beard

Jakob de Jonge werkt met felle, opgewekte kleuren en altijd rondom sociale en politieke thema’s. Hij gebruikt symbolen uit ons collectief cultureel erfgoed om je te verwarren en aan het denken te zetten. Natuur is een grote inspiratie voor hem, in bijna elk schilderij zit  wel een verwijzing naar flora of fauna.

Jakob de Jonge – source

Op het eerste gezicht lijk je naar iets onschuldigs te kijken. Pas als je goed kijkt, zie je dat het geen boom is die uit het Pentagon groeit, maar juist dat het eerder  een soort ontploffing is van agressieve elementen als tanks, bommen en helikopters. Wat zou er eigenlijk gebeuren als het Pentagon echt zou ontploffen? Zware thema’s, maar niet zwaar gebracht, het is aan de kijker hoe goed hij  kijkt. Het is niet alleen maar zwaar, De Jonge heeft ook zeker humor. Bij het kleine schilderijtje ‘power nap’ dat op de gang hangt, moet ik ongewild grinniken.

Jakob de Jonge- Powernap, Entertainment

Waar Jakob de Jonge meer vanuit een fascinatie voor de buitenwereld werkt lijkt het werk van Marit Dik persoonlijker. De kleuren zijn aardser, realistischer. Vaak beeldt Dik een jong meisje af. Haar onderwerpen lijken te dagdromen, ze zijn in zichzelf gekeerd.  Haar schilderijen vinden plaats in alledaagse settings. De 3d- collages daarentegen lijken voor mij meer fantasieën over een andere wereld te zijn.  Hierin komt de gelaagdheid van de tentoonstelling ook letterlijk terug. Misschien is dit waarover gedagdroomd wordt op haar schilderijen. Het is opeens heel makkelijk om je in deze werelden te verplaatsen.

Marit Dik – Little Valentine

Marit Dik- Wolkje

De tentoonstelling is volgens mij een geslaagde mix tussen dromen en werkelijkheid, goed en kwaad, alledaags en onbereikbaar, natuur en een door de mens geschapen wereld.

Ook doet Galerie Helder zijn naam eer aan. Transparantie is het credo en elitair gedoe uit den boze. Ik voel me welkom en op mijn gemak. Nog t/m 13 oktober, vrijdag t/m zondag 13-19 uur.

Het is nog steeds heerlijk weer als ik even later op mijn fiets stap.  Ik heb zelf eigenlijk geen idee hoe de ideale wereld er uit ziet, maar dit moment komt in de buurt.