Tekenend

Arc de Triomphe – Jeroen Paalvast

Tekenen is de kunstvorm die misschien nog het meest dynamisch is en staat voor alle mogelijkheden die het creatieve proces nog kan omhelzen. Voor kunstenaars is de tekening de eerste fase, de voorstudie,  het experiment dat nog eindeloos kan worden aangepast, verbeterd of juist kan worden vergeten en weggegooid. Tekenen staat daarmee nog het dichtst bij de vrijheid die de kunstenaar heeft om te ontdekken voordat een werk daadwerkelijk ‘af’ is.

Jeroen Paalvast

De tentoonstelling Drawn to beTEKENis in GEMAK probeert het tekenen als artistiek fenomeen te verkennen. In een aantal werken die nog in progress zijn speelt het voortdurende proces van het tekenen, uitproberen en aanpassen een rol. Zoals in Marjolijn van der Meij’s verzameling grote tekeningen die te bezichtigen is te midden van de propjes, tekenspullen en andere rommel. Als kijker loop je door haar tijdelijke atelier en de chaos van het creëren. Een portret van Rod Stewart staart je aan, terwijl je een levensgrote tekening van een liggend meisje ontdekt.

Atelier In situ, nieuw werk in wording – Marjolijn van der Meij

Atelier In situ, nieuw werk in wording – Marjolijn van der Meij

De video Nature caught moving van Babette Wagenvoort lijkt op het eerste gezicht een verzameling banale tekeningen van dieren en landschappen die in elkaar overvloeien. Maar het proces achter de video werpt een ander licht op het werk. Zij stelde de video namelijk samen uit honderden digitale doodles die zij op haar iPhone maakte van de natuur die zij tegenkwam in de stad. Het zijn in dat opzicht alledaags plaatjes die in hun samenkomst betekenis krijgen als een verslag van plotselinge natuurlijke epifanieën die opdoemen in het urbane landschap.

Lezing – Babette Wagenvoort en Pawel Pokutycki

Tekenen als een vorm van aantekeningen maken, zoals in een essay, komt sterk terug in de werken van Jeroen Paalvast. In zijn tekeningen en teksten zijn er verwijzingen naar Charles Baudelaire, Martin Heidegger, George Steiner en Walter Benjamin. Net als Benjamins briljante onafgemaakte Passagenwerk, waarin hij een caleidoscopisch beeld wilde geven van Parijs in de tweede helft van de  negentiende eeuw, is Paalvasts werk een duizelingwekkende verzamelingen citaten en overpeinzingen waarin je kan verdwalen. Je zou het solipsistisch, pretentieus en navelstaarderig kunnen noemen, maar het is ook intrigerend om op te gaan in de intieme gedachten van de kunstenaar die zich zo kwetsbaar en open opstelt tegenover het publiek.

Illustration daily 9 oktober 2013 – Siegfried Woldhek

Als aanvulling op de tentoonstelling worden er ook lezingen gehouden. Zo spraken Babette Wagenvoort en Pawel Pokutycki op 5 oktober over hun site Illustration Daily. Een platform voor beginnende, maar ook gevestigde illustratoren waar dagelijks een illustratie verschijnt die een link heeft met de actualiteit. Wagenvoort vertelde openhartig over haar carrière als illustrator en hoe er over de discipline gedacht wordt. Daaruit bleek dat illustratie nog steeds wordt gezien als een toegepaste kunst en daarmee ook een ondergeschoven kindje . Met Illustration Daily is het echter de bedoeling om het publiek kennis te laten maken met de unieke kracht van een goede illustratie die een perfect aanvulling kan zijn op een actuele trend of nieuwsbericht. In de vele voorbeelden die voorbijkwamen tijdens de lezing werd getoond hoe gevat, mooi en kritisch een illustratie kan werken. Wie geïnteresseerd is kan Illustration Daily op Facebook leuk vinden en dagelijks verrast worden door een pakkend en actueel plaatje.

Nog te zien tot en met 26 oktober.

Foto’s: Bob van der Sterre