Museum Meermanno – Huis van het boek

Sommige musea bezoek ik puur voor de kunstwerken. Andere bezoek ik omdat het voelt alsof ik thuis kom. Net als het Sieboldhuis in Leiden is Museum Meermanno zo’n welkom-thuis-museum. Dat het voelt als thuis komen is niet zo vreemd want dit museum was vroeger het huis van Baron van Westreenen van Tiellandt. Deze baron was een verzamelaar van onder andere voorwerpen uit de Oudheid en boeken. Na zijn dood werden het huis en de collectie geschonken aan de staat en een deel hiervan is te bewonderen op de eerste verdieping als ‘Verzamelingen van de Baron’. Aan deze kamer zit de kleine interactieve tentoonstelling ‘Van lood tot led’ vast, waar meer informatie over de ontwikkeling van het boek sinds 1850 te vinden is. Museum Meermanno verzamelt oude en moderne boeken, waarbij de vorm en ontwikkeling van de vormgeving centraal staan. Ongeveer vier keer per jaar wordt een tijdelijke tentoonstelling georganiseerd.

Op 28 september werd ‘Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal’ geopend. Deze tentoonstelling loopt tot en met 12 januari 2014. In die periode worden diverse activiteiten georganiseerd waaronder een workshop strips maken, een stripmarathon en een striptaxatiedag. De tentoonstelling geeft een algemeen beeld van de ontwikkeling van strips in Nederland en brengt oude en nieuwe strips samen. Ook zijn er veel prachtige schetsontwerpen te bewonderen waaronder van Olivier B. Bommel en Tom Poes en Eric de Noorman. Had de ruimte het toegelaten dan had ik graag meer verdieping gezien, door bijvoorbeeld het uitlichten van een bepaald thema, een tekenaar of meer over de invloed van het buitenland op de Nederlandse stripcultuur.

Mocht het prachtige gebouw en de mooie boekencollectie niet genoeg reden zijn om het museum te bezoeken: het ondergaat bij elke tentoonstelling een complete metamorfose. Waardoor geen enkel bezoek het zelfde is. Overigens, alle boeken uit de collectie zijn op afspraak in te kijken. Dus snel naar de Prinsessegracht!

Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal
28 september t/m 12 januari 2014

Museum Meermanno
Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend.
Prinsessegracht 30, Den Haag

 

Noot van de redactie: dit is voorlopig de laatste bijdrage van recensent Mahal de Man want zij gaat in Londen wonen. Namens Jegens en Tevens heel erg bedankt voor de samenwerking Mahal en heel veel geluk in Great Britain!!!!!