Zelfverrijking to the max

Zelfverrijking is enorm actueel. Vorige week nog werd bekend dat een interim bestuurder een salaris van 95.000 euro per maand ontving van een instelling voor gehandicaptenzorg . Als je dit omrekent gaat het om een jaarsalaris van 1,1 miljoen euro. De assistente die de bestuurder meenam declareerde 35.000 euro aan onkosten, voor een maand. De Raad van Toezicht had het contract voor deze interimmer opgemaakt en was dus akkoord gegaan met dit ronduit idiote salaris. Dit is geen plek om een tirade af te steken maar schandalig is het.

De dag na Prinsjesdag vond ik wel een uitgelezen dag om ProDemos te bezoeken, het Huis voor Democratie en Rechtsstaat. Daar is nu een tentoonstelling te zien over zelfverrijking, niet door interim bestuurders in democratische landen maar door dictators!

Op de uitnodiging stond dat de expositie tot in de kleinste details inzicht geeft in de persoonlijke weelde waarmee dictators zich omringen. En dat klopt, ik heb ze ijverig opgeschreven om hier met jullie te delen mocht je de tentoonstelling niet kunnen bezoeken. Maar voordat ik de decadentie van sommige dictators onthul, allereerst mijn complimenten aan ontwerper Renate Boere, DRS22 (Design Research Station Den Haag) en de studenten van de Willem de Kooning academie voor de vormgeving van de expositie.

De ruimte van ProDemos is geen makkelijke ruimte om mee te werken, het is er namelijk nogal vol. Langs de wanden staan boekenkasten vol lectuur over politiek, rechtstaat etc. en er is een vaste presentatie over politieke bewegingen in Nederland. Maar dit team heeft het mooi opgelost door banieren op te hangen en op de grond goud gespoten voorwerpen te plaatsen. De voorste banier begint bij Bashar al-Assad, de president van Syrië, die de minst rijke dictator blijkt te zijn. Per dictator neemt het goud op de vloer toe.

Goed, Bashar al-Assad is dus de minst rijke dictator maar zijn vermogen wordt nog altijd geschat op 1,5 miljard dollar. Hij is nu 13 jaar aan de macht.
Vogue schreef enkele jaren geleden een lovend artikel over zijn vrouw en noemde haar ‘a rose in the desert’ vanwege haar extravagante koopgedrag in Londen en Parijs.
Sinds 2012 heeft de EU een reisverbod voor Assad en zijn familie ingesteld.

Saparmurat Niazov is de president van Turkemenistan en zijn vermogen wordt geschat op 3 miljard dollar. Hij is 15 jaar aan de macht.
Hij heeft een gouden beeld van zichzelf laten maken dat in de richting van de zon draait. Op die manier bevindt zijn gezicht zich nooit in de schaduw. Op internet zijn er vrij veel foto’s van te vinden, je weet niet wat je ziet.

Niazov heeft van zijn boek ‘Ruhmana’  waarin zijn ideologie staat, een grote mechanische replica laten maken. Dit beeld staat in de hoofdstad. Elke avond om 20 uur opent het boek zich en worden er passages geciteerd.

Zine El Abidine Ben Ali is  23 jaar de president van Tunesië geweest. Zijn vermogen wordt geschat op 7 miljard. Hij en zijn 114 familieleden bezaten 550 woningen, 300 bedrijven, 223 auto’s, 48 jachten, 40 aandelenportefeuille’s, 367 bankrekeningen en 83 paarden.
In zijn slaapkamer projecteerde hij bladzijden uit de Koran. Hij is in 2011 bij verstek veroordeeld tot 66 jaar gevangenisstraf voor fraude en drugshandel.

De huidige regering van Tunesië veilt 12.000 objecten die in het bezit waren van Zine El Abidine Ben Ali

Abdoellah bin Abdoel Aziz al -Saoed is koning van Saoedi Arabie en 8 jaar aan de macht. Zijn geschat vermogen is 18 miljard. Dit koningshuis is een absolute monarchie en regeert zonder grondwet. De binnenkomende oliegelden vloeien rechtstreeks naar de familie die uit 5000 leden bestaat. Aziz al-Saoed adviseerde Obama om de gevangenen van Guantanamo Bay vrij te laten en ze te volgen door microchips te implanteren.
Vrouwen mogen in Saoedi Arabie  trouwens geen auto rijden.

Maar de aller-decadentste dictator was Moammar al-Qadhafi, die 42 jaar president van Libië is geweest met een geschat vermogen van 200 miljard dollar.
In augustus 2009 werd hij door Vanity Fair (wat is dat toch met die glamour tijdschriften, toch op zijn minst dubieus te noemen..) uitgeroepen tot ‘Kledinggenie’.

In zijn hoogtijdagen werd Qadhafi beschermd door een speciale elite-eenheid van 40 vrouwelijke lijfwachten. Ze moesten hem tot aan de dood trouw zweren en afzien van een huwelijk en seks. In 1998 verijdelde een lijfwacht een aanslag op Qadhafi waarbij ze zelf het leven liet.

Qadhafi adviseerde de EU om hem jaarlijks 5 miljard te betalen om de illegale Afrikaanse immigranten te stoppen en zo een ‘zwart Europa’ te voorkomen.

 

Decadente dictators is nog te zien bij ProDemos, Hofweg 1 tot en met 27 september a.s. van maandag tot vrijdag van 10.00 – 16.30 uur.