Weekendtip # 72

Morgen opent in het Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling ‘Ik hou van Holland’ over Nederlandse kunst na 1945. Nergens is zo’n overzicht eerder getoond en het is ook nog eens een tentoonstelling die twee jaar duurt!
Geen tijd is geen excuus.

In de tentoonstelling zijn meer dan honderd kunstwerken van ruim zestig kunstenaars te zien, die bepalend zijn voor de kunst van 1945 tot nu. De kunstwerken worden getoond in relatie tot herkenbare sociale, politieke, economische en maatschappelijke gebeurtenissen in de Nederlandse samenleving. Het overzicht begint met CoBrA die de nieuw verworven vrijheid viert in uitbundige schilderijen maar ook afrekent met de donkere oorlogsjaren.

Ook de kunstenaars van de Nul-beweging worden getoond zoals Armando, Henk Peeters, Jan Henderikse en Jan Schoonhoven.

Werk van Wim T. Schippers en Willem de Ridder komen voorbij als de amusementsmaatschappij onderwerp van de kunst wordt. En 1975, het jaar van de vrouw, benadrukt de feministische strijd en is tevens de periode van performances en happenings waarin kunstenaars de eigen en elkaars identiteit verkennen. Er worden werken getoond van Marina Abramovic en Ulay.

Andere kunstenaars wiens werk te zien is zijn onder andere Daan van Golden, Joep van Lieshout en Charlotte Schleiffert.

Rondom de tentoonstelling organiseert het Stedelijk Museum Schiedam een uitgebreid activiteitenprogramma.

Wacht niet twee jaar, blokker nu alvast een moment in je agenda. Volgens mij wordt het heel fantastisch, een must zogezegd!