Weekendtip #71

Dit weekend is het Open Monumentendag. De meeste monumenten zijn beide dagen geopend voor publiek. Het aanbod in Den Haag is enorm. Hieronder enkele voorbeelden van wat er allemaal te bezichtigen is. Zie het als smaakmakertjes en kijk vooral zelf nog even op de website om een leuke tour samen te stellen.

Bunkermuseum

Het Bunkermuseum. Op het terrein van het Surfdorp ligt volledig ondergronds een zware bunker met als Duits Bouwnummer 8598. Deze Doppel-Gruppenunterstand type 622 was bestemd voor het onderbrengen van twee groepen van tien man. Deze manschappen waren betrokken bij de verdediging van de hoofdweerstandslijn langs de boulevard en rond de Scheveningse haven. Type 622 is met ruim 1500 stuks het meest gebouwde bunkertype in de Atlantikwall. In Den Haag stonden er ooit twaalf, waarvan er acht over zijn. In deze bunker is het Bunker Museum Den Haag gevestigd.
Beide dagen geopend van 10.00 – 17.00 uur

De Tempel

De Tempel. Architect F.A. Bodde ontwierp dit voormalige bankgebouw in de stijl van de Um 1800 Bewegung.  De Tempel is het eerste rijksmonument dat een energielabel A gekregen heeft met behoud van belangrijke monumentale waarden als originele stalen kozijnen met enkelglas, glas-in-loodpartijen, houten en marmeren lambriseringen. Het pand is tevens gerestaureerd en geschikt gemaakt voor zijn nieuwe gebruiker: de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag. De fraaie centrale hal, het trappenhuis en de glas-lood-ramen zijn weer in oude luister hersteld. In de voormalige bankkluis is nu het archeologische depot gehuisvest.
Zaterdag 14 september geopend van 10.00 – 17.00 uur

 

Elektriciteitsfabriek

De Elektriciteitsfabriek. In 1901 besloot de Haagse gemeenteraad de elektriciteitsvoorziening in eigen beheer te nemen. De te bouwen ‘Electriciteitsfabriek’, een ontwerp uit 1904 van de gemeente-architect A.A. Schadee, werd gebouwd op het Kleine Veentje. Het technisch ontwerp was van het Gemeentelijk Energie Bedrijf (GEB) in samenwerking met het Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft (AEG) dat ook de elektrische installaties leverde. De Duitse centrales van AEG met hun burcht- en paleisachtige architectuur hebben Schadee duidelijk beïnvloed bij zijn ontwerp. Dominant in het stadsbeeld waren twee hoge bakstenen schoorstenen langs het Verversingskanaal.

In de unieke setting van de Elektriciteitsfabriek toont het Volkpaleis de wereldpremière van ‘The Lost’ van kunstenaar Reynold Renolds. The Lost is een project dat is opgebouwd rondom fictieve zwart-wit films, gefilmd in de jaren 30 in Berlijn
Beide dagen geopend van 10.00 – 17.00 uur

Galerij Prins Willem V

Galerij Prins Willem V. Deze schilderijengalerij is gebouwd in opdracht van stadhouder prins Willem V. Het pand is in 1773 ontstaan uit de samenvoeging van twee oudere huisjes. Op de begane grond is een vroegere inrijpoort voor koetsen nog in de gevel aanwezig. De van oorsprong gepleisterde lijstgevel heeft nu een voornamelijk een 19de-eeuws karakter. In deze galerij bracht Willem V de belangrijkste schilderijen van zijn eigen collectie onder. Ten tijde van de Bataafse Republiek zijn veel schilderijen afgevoerd naar Parijs. In 1815 kwamen de meeste schilderijen terug. In 1816 schonk koning Willem I een groot aantal werken aan de Nederlandse staat. In 1822 verhuisde een groot aantal schilderijen naar het Mauritshuis, toen Koninklijk Kabinet geheten.
In 1977 is de galerij als museum heropend. Een uit verschillende musea bijeengebrachte verzameling schilderijen is naar de mode en de smaak van die tijd opgehangen, de zogenaamde Sint Petersburgse opstelling die gebruikelijk was in de 18de eeuw; bijna iedere vierkante meter is benut.
Beide dagen geopend van 12.00 – 17.00 uur