Vooraankondiging: Krijn de Koning

Platform 57 haalt Krijn de Koning naar Den Haag!
Op het terrein van Platform 57, dat zich bezig houdt met kunst in de openbare ruimte, gaat hij de komende weken een werk maken. De voorbereidingen zijn begonnen.

Krijn de Koning maakt veel site specific werk; werk dat is gerelateerd aan de plek waarvoor het is gemaakt.

Nu is er bijvoorbeeld een site specific werk van hem te zien op Hoog Catharijne in Utrecht, tijdens de kunstmanifestatie Call of the Mall.

Op de foto’s zie je hoe dit werk er aan de buitenkant uitziet. Het is gemaakt van onbewerkt plaatmateriaal en staat onder een koepel van winkelcentrum Hoog Catharijne, voor de Media Markt. Er is om alles wat op Hoog Catharijne staat heen gebouwd; om de enorm grote bloempot, om de pilaren en om het tv-scherm. Zo is mede de vorm van het werk bepaald. Aan de binnenkant van het werk komt de vorm naar binnen, naar voren. ’47m2′ (titel) heeft 4 deuren waardoor je naar binnen kan.

Aan de binnenkant zijn de vloer, het plafond en de muren geschilderd in vlakken in allemaal verschillende, contrasterende kleuren. Hierdoor lijkt het soms alsof de ruimte op je af komt. Dit wordt nog eens versterkt doordat het zo gebouwd is dat sommige vlakken ècht naar voren komen. Zoals de foto’s ook laten zien, is het moeilijk te zien of het plat of ruimtelijk is.

De ordening in vlakken is een totaal andere ordening dan in het winkelcentrum zelf, maar ook heel druk en heel veel.

Wat het werk nog eens extra site specific maakt, zijn de bordjes boven de deuren, die aangeven dat daar de uitgang is. Dat is vast een maatregel van Hoog Catharijne zelf, dat bol staat van de (veiligheids)regels en verboden (waar Pilvi Takala dan weer een heel mooi werk over heeft gemaakt, dit terzijde)

Het werk ’47m2′ van Krijn de Koning is nog t/m 22 september te zien op Hoog Catharijne in Utrecht bij Call of the Mall

In Den Haag bij Platform 57 is de opening 7 september om 16 uur. Adres: Zuid 57/ Zuidlarenstraat 57

Er is tijdens de opbouw vast al van alles te zien, leuk om even langs te gaan. En je gaat niet voor niets, want ook nog te zien: Hans Wilschut ‘System as second skin’ en Niels Post ‘On spam’.