Puzzled

Den Haag leek zaterdagavond jl.  verdacht veel op een pretpark. Ik zag; een enorme gele loper, lawaaiige fluisterboten, vuurwerk, wandelende kunstwerken en collega’s die net als ik de hele avond van kunstruimte (attractie) naar kunstruimte (attractie) fietsten. Het was leuk maar eenmaal thuis op de bank dacht ik voorlopig even niet meer.

Ook andere Jegens en Tevens verslaggevers trokken er op uit. De komende dagen kan je hier nog een paar verslagen verwachten. Ik “bezocht” de allerkleinste deelnemer aan deze Museumnacht, Acte de Présence in de Jan Hendrikstraat. Bezocht staat tussen haakjes want je kan er alleen maar voor gaan staan.

Acte de présence is een initiatief van Miranda Meijer. In de ruimte wil ze steeds één kunstwerk presenteren dat vanaf de straat 24 uur per dag te zien is.

Er is nu een video installatie te zien van Donna Piët getiteld ‘Puzzled’. Piët studeerde dit jaar af aan de KABK. De installatie bestaat uit meerdere gestapelde televisieschermen die details laten zien ‘in werking’. Bijvoorbeeld de onderkant van het scharnierpunt van een draaideur (althans dat denk ik). Ze zoomt sterk in en daardoor benadrukt ze de beweging. Op een scherm verscheen een vluchtschema zoals dat op Schiphol op televisieschermen ook daadwerkelijk te zien is. Maar er was toch iets anders, dit vluchtschema dat op het scherm flikkerde was getekend.

Te zien zijn fragmenten die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, en toch ontstaat er ergens een verband. Je hersens doen dat gewoon lijkt het wel. Je wilt ordenen als kijker, je gedachten een kant op duwen. Piët ordent ook. Er is ritme in de schermen ten opzichte van elkaar. De meeste beelden gaan over reizen, over onderweg zijn, jezelf verplaatsen. Overigens zeer toepasselijk voor deze Museumnacht.
Het is een sympathiek werk in een zeer sympathiek project van Miranda Meijer. Ik hoop dat veel mensen als ze passeren spontaan stilstaan of even de fiets parkeren. Al is het maar voor een visuele reis van een paar minuten.