Nog een weekendtip (soort van bruggetje naar Nest)

In het kunstwerk ‘de Vergunningvolle Zone’ van Pilvi Takala mag je veel meer dan in de rest van Hoog Catharijne in Utrecht. Ze heeft voor dit gebied vergunningen voor bepaalde activiteiten aangevraagd. Het gebied is afgezet met blauwe tape en daarbinnen gelden veel minder regels dan in de rest van het winkelgebied.

Doordat zij laat zien wat in dit gebied nu allemaal wel mag, word je je sterker bewust van alles wat normaal dus allemaal niet mag in Hoog Catharijne. En legt zij feilloos bloot aan hoeveel regels iedereen zich houdt. Hoe iedereen berust in deze beperking van vrijheid.

Dingen die nu wel mogen en in de rest van het winkelgebied niet, zijn bijvoorbeeld dansen, muziek maken, verkopen, feestjes geven, picknicken, skaten, mime spelen, etc. Sommige vergunningen zijn niet toegewezen, zoals de mogelijkheid om op deze locatie te trouwen. Ook alcohol, drugs en roken liggen gevoelig, want deze worden niet benoemd. Het grappige aan het werk is dat deze vrijheid weer nieuwe regels uitlokt. Zo mag je wel muziek maken, maar niet harder dan 50 decibel. Mag je wel op een podium gaan staan, mits die niet hoger is dan 50 cm. En er mogen niet meer dan 50 personen tegelijk in de zone zijn.

Ook mag je activiteit niet aanstootgevend zijn. Wat dat dan ook mag zijn… Trouwen, misschien?

Wat was er gisteren, vrijdag 20 september, te zien?

Vrijdag was het kunstenaarduo V&B  in de Vergunningvolle Zone van Pilvi Takala. Ze gaven daar uiting aan hun ‘Idealistic Market Fantasy’ : het verkopen van hun eigen werk Tegen Elk Aannemelijk Bod (zie foto’s).

Helaas, als je dit leest heb je de mogelijkheid om zo werk van dit duo te kopen, al gemist. Wel kan je ander werk van hen zien tijdens de tentoonstelling ‘Narcissistic Tendencies‘  bij Nest de opening is vandaag om 16 uur. Naast werk van V&B is er o.a. werk te zien van L.A.Raeven, Philip Akkerman en Puck Verkade. De tentoonstelling is tot 10 november.

Voor een bezoek aan Call of the Mall in Utrecht is dit weekend, 21 en 22 september, de laatste kans (!!!). De tentoonstelling is gratis te zien, al is een rondleiding (5 euro pp) aan te raden. Zaterdag is Call of the Mall open van 10-18 uur, zondag van 12- 17 uur. Dit weekend is dus ook de laatste kans om je vrij te voelen iets te ondernemen in de Vergunningvolle Zone!