Horizonverticaal bij Quartair

Vijf kunstenaars van de Haarlemse ‘artist-run project space’ Horizonverticaal hebben elkaars werk uitgezocht voor een gezamenlijke expositie in Quartair. Het is een ondanks de verschillende aanpak een rustige en evenwichtige show geworden.

Pièce de résistance is een serie van negentien schilderijen van Erik de Bree die door een lichte doezeling een vaagheid hebben gekregen die snelheid suggereert. Deze reeks sluit mooi aan bij het ‘gevallen paard’ van Caroline de Bruijn die – net als het pad dat hij wilde begaan – minutieus van touw is vervaardigd.

Stefan Kaper verrast met schilderij dat er op het eerste gezicht uitziet als een variant van ‘Le déjeuner sur l’herbe’ maar dat bij nadere beschouwing veel raadsels bevat. De titel ‘de aanbidding van de amathystos rechterarm’ verwijst naar de oud-Griekse overtuiging dat amethist dronkenschap verhindert.

Vincent Uylenbroek werkt met olieverf en spuitbus, in dit geval op een kunststof ondergrond.

Bijzonder is dat hij de locatie en sporen van het maakproces als ‘mural studio’ presenteert als expositieonderdeel.

Van Caroline de Bruijn zijn ook enkele dierensculpturen te zien van papier maché en lak, zoals deze kikker.

Tom Abbink is onder meer vertegenwoordigd door door deze poëtische tekening ‘Endless possibilities of nothing’.

Quartair, Toussaintkade 55
Geopend donderdag tot zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur
Horizonverticaal is te zien tot en met 28 september a.s.