Duistere zaken in het licht

Een aantal weken geleden ben ik gevraagd door  “A Gallery Named Sue” om een expositie voor het “ART en FASHION weekend” op het Noordeinde te maken. Mijn eerste gedachten was; nee doei, dat heb ik nog nooit gedaan, dat durf ik niet. Maar toen ik ging nadenken over wat-ik-dan-zou-doen-als-ik-het-wel-zou-doen, werd ik eigenlijk heel enthousiast en heb toch ja gezegd.

werk van Anouk Griffioen

Er moest een thema komen. Omdat dit mijn eerste expo was wilde ik het dicht bij mezelf houden, het moest een thema zijn wat mij zou interesseren. Nu ben ik gek op rariteitenkabinetten en dit liet ik dan ook het uitgangspunt zijn. Nu is in mijn associatie een rariteitenkabinet altijd vol, donker, beetje viezig en mysterieus, alles wat een galerie niet is dus. Interesse voor het onverklaarbare is al eeuwen oud. Duistere zaken als mutaties en freaks, het zwarte gat en het sterrenstelsel, een verzameling van donker werk maar tegen de witte muren van een galerie gepresenteerd. Het thema werd daarom: Duistere zaken in het licht.

werk van Anouk van Klaveren

Ik vond het niet moeilijk om werken bij het thema te vinden, ik heb vele kunstenaars in mijn vriendenkring dus wist al precies wat ik van wie wilde gebruiken.

Ninette Schostack is een fantastische fotografe die alles op haar eigen manier doet waardoor ze zich weet te onderscheiden van alle andere fotografen die ik ken. Ze maakt bijzondere autonome fotografie, vooral haar stills vind ik altijd heel inspirerend.

werk van Thomas van Linge (l) en Anouk Griffioen (r)

Anouk van Klaveren is dit jaar afgestudeerd aan de KABK richting mode, haar collectie sloot perfect aan bij het thema. Voor haar collectie  creëerde ze tien individuen, allen hebben een genetische afwijking gebaseerd op waargebeurde verhalen en bestaande foto’s.

werk van Thomas van Linge (l) en Anouk van Klaveren (r)

Van Thomas van Linge ben ik stiekem best wel fan, hij weet de kijker altijd weer uit te dagen. Met zijn vaak moeilijke filosofische achterliggende gedachtes creëert hij altijd interessante, duidelijke objecten of installaties. Zijn werk over sterrenbeeld Andromeda wilde ik er heel graag bij hebben en samen vonden we nog meer werk wat goed in het thema paste.

Nu had ik drie kunstenaars en ik was al zeer tevreden. Tot dat ik het werk van Anouk Griffioen langs zag komen. Enorme tekeningen van mysterieuze vrouwfiguren. Dit was precies wat ik nog miste, ik heb Anouk gemaild en zo kwam het dat de expositie compleet raakte.

werk van Anouk van Klaveren

Ik vond het ontzettend leuk om te doen en ben dan ook zeer tevreden met het eindresultaat. Ik heb goede reacties gekregen en een expositie creëren is, wat mij betreft, dan ook voor herhaling vatbaar. Jammer is wel dat de expositie er maar twee dagen heeft gestaan, waardoor veel mensen het niet gezien hebben. Gelukkig hebben we de foto’s nog…

De expositie was te zien tijdens het weekend van 7 en 8 september. Museumnacht 2013