Haagse Synthese 1

In de voormalige Opifexkerk in Leidschendam organiseert Yellow Fellow sinds mei 2012 tentoonstellingen. ‘Yellow Fellow is een culturele onderneming waarin kruisbestuivingen plaatsvinden tussen abstracte kunst, wetenschap, onderwijs, bedrijfsleven en samenleving. Het doel van Yellow Fellow is het realiseren van een levendige ontmoetingsplek, een doe-, denk-, & werkplek waar de kunsten en kunstenaars, wetenschappers, onderwijs, en het management van het bedrijfsleven elkaar treffen om door middel van programma’s te ondernemen, te doen, te ondergaan of samen te werken.’ Inspirator is de verzamelaar van abstracte kunst Jan Verhoeven die zijn collectie sinds 1989 in Woudrichem toont.

In de afgelopen weekend geopende expositie wordt tot 9 september werk getoond van een wat oudere generatie Haagse kunstenaars uit de verzameling van galeriehouder Ed Baks.


Bob Bonies is ruim vertegenwoordigd met een aantal recentere werken waarin hij zoals gebruikelijk diverse doeken met elkaar verbindt.


Van de intussen weer naar Tsjechië teruggekeerde Tomas Rajlich wordt een tiental schilderijen gepresenteerd, in zeer diverse formaten en uit verschillende periodes. Is zijn vroegere werk meestal een combinatie van raster en expressionistische overschildering, de laatste jaren staan bijzondere schilderstechnieken en ongewone verfsoorten centraal.


Van Lon Pennock, die tegenwoordig ook in Duitsland woont, is een groot aantal kleinere bronzen en enkele grotere stalen sculpturen te zien waarin hij eenvoudige geometrische vormen stapelt of op een andere wijze combineert.


Martin Rous jr. werkt picturaler dan de hierboven genoemde schilders maar is net als Rajlich geïnteresseerd in de oppervlakte van het schilderij.


De in 2005 overleden Gerard Verdijk is ruim vertegenwoordigd met werk uit diverse periodes waarvan dit bijzondere werk het oudste is.


Van de kinetisch kunstenaar Marius Quee zijn drie sculpturen te zien waarin schijnbare eeuwige beweging centraal staat.


Barney de Krijger experimenteert met analoge foto’s waarin hij onder meer asfalt en lavendelolie gebruikt naar voorbeeld van de heliogrammen van Niépce omstreeks 1826.


Van Michel Hoogervorst is onder meer dit vroege werk te zien.

 

Opening: zondag 4 augustus om 16:00 door Abe van der Werff
Wanneer: 3 augustus tot 9 september 2013 op zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 en op afspraak.
Waar: Yellow Fellow Leidschendam,  Burgemeester Sweenslaan 7, 2262 BN Leidschendam.