En nu? Wouter Willebrands

En nu? was vorig jaar een goed gelezen rubriek. Dus ook dit jaar vraagt Jegens aan enkele recent afgestudeerde kunstenaars aan de KABK wat hun plannen zijn.

Vandaag in deze zomerrubriek: Wouter Willebrands.

how birds get lost (50×50), potlood en inkt op papier 2013

Met het eindexamen achter de rug was het vinden van een nieuwe werkruimte voor mij prioriteit. Gelukkig kon alles direct na de eindexamenexpositie verhuisd worden naar een nieuwe werkruimte vlakbij de KABK. Tijdens het opbouwen van het eindexamen tot en met het afbreken was er geen tijd meer om te tekenen, maar had ik wel al een aantal nieuwe ideeën gekregen. In mijn nieuwe ruimte ben ik vrijwel gelijk begonnen met het maken van nieuw werk en het uitwerken van nieuwe projecten.

Nu we een aantal weken verder zijn ben ik volop bezig met allerlei nieuwe dingen zoals een expositie in galerie de HKK aan de Denneweg in Den Haag en het schrijven van verschillende stukjes, zoals voor deze website. Zo ook voor een kalender waar ik met tekst en beeld in kom te staan. Vanmiddag heb ik een gesprek over een tentoonstelling in september in de vrije academie GEMAK. Wellicht leiden deze dingen weer naar wat nieuws zodat ik de komende tijd lekker bezig kan blijven.

first kiss (68×68), potlood en inkt op papier 2013

Momenteel staan er qua werk nog een aantal teken-projecten op mijn lijstje, zoals een serie tekeningen waarbij elke tekening een variatie is op de vorige. Mijn tekeningen ontstaan vanuit een drie-deling; het idee, het systeem en de informatie. Elk van deze drie elementen heeft invloed op de andere twee. Vaak begint het met het idee waarbij vervolgens een systeem wordt bedacht met regels en restricties. De informatie, vaak willekeurige getallen, volgt en wordt door het systeem omgezet in handelingen. Het uitvoeren van de handelingen is een gevecht tussen mens en systeem. Het systeem wordt zo consistent mogelijk gehandhaafd, maar altijd zal de menselijke imperfectie in het uitvoeren zichtbaar blijven. Uiteindelijk creëer ik met een zorgvuldig gekozen titel een schakel tussen vorm en inhoud.

untitled (69×69), potlood en inkt op papier 2013

Het andere punt op mijn lijst is het film-project ‘an infinity of temporalities’, welke ook te zien was op mijn eindexamen. Hierbij zien we aan de linkerzijde een tekst letter voor letter uiteenvallen, terwijl tegelijkertijd diezelfde letters rechts worden gebruikt voor een nieuwe tekst. Vervolgens valt rechts weer uiteen in een nieuwe tekst aan de linkerkant, enzovoort. Alle teksten die erin verwerkt zijn gebruiken exact dezelfde letters. Het zijn dus grote anagrammen. De wortels van dit project liggen een aantal jaar terug en in principe kan het oneindig doorgaan.

Wat nu, is voornamelijk genieten van en bezig blijven met de dingen die nu op me af komen. En tussen de bedrijven door heb ik nog genoeg ideeën en projecten om aan verder te werken en te onderzoeken.

Noot van de redactie: Wouter is een van de kunstenaars die meedoet aan de tentoonstelling New Steps bij de Haagse Kunstkring. Het was gisteren de weekendtip.