When In Holland

De expositie van Leopold Kessler in West toont de kijker de blik van een outsider. Of hij nou probeert ingrepen te doen in de ruimte of deze met een filmcamera te registreren, dichterbij komt hij nooit. De expositie begint met een grote afbeelding van een haringhappende Kessler die op verschillende plekken in Den Haag te zien is geweest.

When in Holland

Het is een behoorlijk vreemd beeld en ik zou als toerist ook niet weten waar ik naar aan het kijken ben. Een kunstwerk? Of nationale propaganda? Het wordt niet gezelliger met de film Life of Others, die in dezelfde ruimte te zien is.

Life of Others

Je ziet vanuit een videocamera allemaal mensen een woning binnen gaan. Toch kan het niet dat een huis zoveel huisgenoten bevat, met zóveel vrienden. Ik vond het net lijken alsof er allemaal mensen ingingen maar nooit meer naar buiten kwamen, een soort geheime poort naar een geweldig feest of hele grote luchtballon. En jij bent niet uitgenodigd. Het blijkt dat er een reisorganisatie is, ‘Crazy Guides’, die een typische Oost-Duitse arbeiders flat in hun tour hebben opgenomen.

Fence Sharpening

De video ‘Fence Sharpening’ is een intervention. Dit betekent dat hij er zelf voor heeft gezorgd dat een stelletje bouwvakkers de spijlen van een hek vlijmscherp aan het maken zijn. Het huis is nu nog beter beveiligd tegen de buitenwereld. Hiermee laat hij zien hoe gek een samenleving is die een hek bedenkt waar je aan de ene kant makkelijk overheen kan klimmen, maar waar je wel je broek aan open moet kunnen halen.

Van Decoy Duck feeding heb ik geen foto, maar het was een erg interessant werk. Je bent te midden van een grote groep eenden, meeuwen en ganzen die vanaf de kant gevoerd worden. Als kijker wordt je een beetje zeeziek van zoveel beweging. Het is onduidelijk of de vogels bang voor je zijn, je als hun gelijke accepteren of dat ze je überhaupt kunnen zien. Soms kijken ze jouw kant op maar ze zijn vooral met het eten bezig. Ik kreeg een heel vreemd gevoel van zo in een groep zijn. Wat is de dynamiek? Wat is jouw rol? Wat is jouw rol ten opzichte van de andere vogels? Ben jij ook een vogel? Wil jij ook voer? Zijn we vrienden of concurrenten en belangrijker nog: besta ik wel in jouw wereld?

Kom snel kijken, want hij is nog maar heel even:
When In Holland
Leopold Kessler
t/m 30 juni
West