Raw Revisited

Galerie Van Kranendonk in Den Haag exposeert nog tot 20 april werk van Wim van Egmond, Reinoud van Vught en Nicolas Wilmouth onder de naam ‘Raw Revisited’.  Eerder toonde de galerie al werk van deze twee fotografen en schilder op de Raw art fair in Rotterdam in februari. Nu dus opnieuw, om het werk de ruimte te bieden.

Op de zaterdagmiddag dat ik er ben, ben ik de enige bezoeker. De galeriehouder doet persoonlijk voor me open wanneer ik aanbel. De ruimte waarin de werken hangen is een lange kamer die door een klein hoogteverschil toch een soort tweedeling heeft.  Per kunstenaar hangen er tussen de drie en zeven werken.

De ‘Magnified landscapes’ van Wim van Egmond lijken van veraf  abstracte schilderijen. Maar wanneer je de foto’s van dichtbij bekijkt wordt duidelijk dat de kleuren die in een wirwar door elkaar heen lopen   een soort zeedieren, planten of delen van een wateroppervlak zijn. Van Egmond speelt met de scherpte-diepte waardoor je je gaat verwonderen over alle kleine details in het beeld, en in de wereld.

Qua vorm sluit de schilder Reinoud van Vught goed aan op deze foto’s. Zijn doeken van rond de 2 meter hoog, zijn abstracte composities van druppels en strepen verf.  De structuur in zijn schilderijen heeft een bepaalde gelaagdheid die het makkelijk maakt lang ernaar te kijken en steeds weer nieuwe elementen te ontdekken. De kleuren zijn een beetje aan de donkere kant, niet al te fel. Hierdoor vallen ze niet uit de toon tegenover de donkere foto’s van Nicolas Wilmouth. Een fransman die zich laat inspireren door de 17e-eeuwse schilderkunst en veel klassieker te werk gaat als van Vught. Althans, zo lijkt het op het eerste gezicht.  In zijn stillevens en portretten verliest Wilmouth nooit het nu uit het oog. Waardoor je, ook al zijn de zware zwarte lijsten rondom de foto’s misleidend, altijd door hebt dat je met een hedendaagse fotograaf te maken hebt.

Wat de kunstenaars binnen deze expositie bind is de hang naar esthetiek en de precisie van het detail. Dat staat voorop en voor iedereen die daarvan houdt  is de galerie een bezoekje waard.