Opening: Edith als Muze

Vanaf afgelopen weekend is in het Gemeentemuseum het project Edith als Muze te zien en te beleven.
Edith als Muze is het antwoord van Puck Verkade op de vraag van directeur van het Gemeentemuseum Benno Tempel of zij een werk zou willen maken over het schilderij Portret van Edith, van Egon Schiele. Deze publiekslieveling toont de vrouw van Egon in haar bruidsjurk van gordijnstof.

Egon Schiele was een product van het Weense Fin de Siècle en stelt met zijn (zelf)portretten veel vragen over identiteit en het zelf. Puck Verkade legt verbanden tussen de industriële revolutie toen en de digitale revolutie nu, compleet met de identiteitsverwarring die parallel loopt aan dat soort grote veranderingen. Ze heeft Edith Schiele als een alter ego aangenomen met een modern interpretatie van de bruidsjurk door Sara Vrugt. Zo maakt Puck Verkade van Edith als Muze een reis tussen het fictionele, het verleden en het ik met Portret van Edith als reisgids.

Het complete project bestaat uit drie installaties in verschillende zalen in het museum en wandelingen waarin Verkade met Edith als alter ego de bezoeker zal vergezellen. Tot slot kan je op zondagen aanschuiven bij rondetafelgesprekken met Verkade als Edith en Edwin Becker, expert Weense kunst en hoofd tentoonstellingen Van Gogh Museum. Discussieer mee over kunst en het leven in Weense stijl en open de poort tussen het nu, het verleden en je fantasie.

Open t/m 14-07-2013

Wandelingen: De wandelingen vinden plaats op vrijdag en zaterdag van 14: 00 tot 17: 00 uur op de volgende data: 19 april, 20 april, 26 april, 27 april, 3 mei, 4 mei, 10 mei en 11 mei. De wandelingen zijn gratis, excl. entree museum (entreekaart is verplicht). Voor de wandelingen kunt u niet reserveren, Edith wacht op u in haar Weense koffieruimte.

Rondetafelgesprekken: De rondetafelgesprekken zijn gratis excl. entree museum (entreekaart verplicht) en vinden plaats op zondag tussen 14:00 en 15:15 uur op de volgende data: 21 april, 28 april, 5 mei, 12 mei. Aanmelden voor de rondetafelgesprekken kan via edith@gemeentemuseum.nl