Weekendtip # 47 : Vers bloed Haagse Kunstkring

In de Haagse Kunstkringaan de Denneweg is momenteel werk te zien van nieuwe leden: Vers bloed. Vanavond organiseren ze een zogenoemde POWWOW avond naar aanleiding van deze tentoonstelling. Alle nieuwe leden en hun werk worden voorgesteld. Jan Voets (voorzitter van de afdeling beeldende kunst) zal vragen stellen aan zowel de nieuwe garde als de “oude” leden van de HKK. Aanvang is om 20.00 uur, toegang is gratis.

Jegens en Tevens nam alvast met 5 van hen contact op en vroeg naar hun motieven om lid te worden.

werk van Mirko Reinecke

Mirko Reinecke: ” Waarom eigenlijk niet, dacht ik. Jarenlang heb ik me er tegen verweerd om ergens lid van te worden. Maar toen Peter van Loon, voorzitter van de afdeling Beeldende Kunst van de HKK mij vroeg om lid te worden zei ik gelijk ja. De HKK is een traditie rijke Kunstkring die ruim een eeuw  bestaat op een toplocatie in Den Haag. Naast de afdeling Beeldende Kunst zijn er Design & Architectuur, Letteren, Theater & Film en Muziek. Met een zeer uitgebreid programma wil de HKK zijn bijdrage leveren aan een levendig en innovatief cultuurklimaat in Den Haag. Ik werd onmiddellijk hartelijk verwelkomd in de kring. Er heerst een open en  zeer geïnteresseerde atmosfeer, de leden hebben  een sterk streven naar voortdurende vernieuwing en zijn er ook niet bang voor. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe website en de aankomende debat avonden.

De afgelopen tentoonstellingen waren van een hoog niveau. De Kring kan uit een rijke schat van ervaring putten, waar ook jongere kunstenaars van kunnen profiteren als zij er open voor staan. Ik kan iedereen maar aanraden nu lid te worden om deel uit te maken van deze nieuwe en spannende ontwikkelingen. We zullen de komende jaren nog veel over de Haagse Kunstkring horen. ”

werk van Claire van Heukelom (aan de muur) en een installatie / verslag van Rob Thuis (video)

Claire van Heukelom: ” De reden dat ik lid ben geworden is omdat ik als illustrator graag in contact kom met collega’s uit andere disciplines. Door samenwerkingsverbanden hoop ik de grenzen binnen mijn vakgebied te kunnen onderzoeken.”

werk van Lieske Schreuder

Lieske Schreuder: ” Waarom ik lid ben geworden van de Haagse Kunstkring? Intuïtieve keuze, het leek mij een prettige hartelijke vereniging. En dat is ook zo! In mijn werk en leven leid ik graag mijn eigen pad, maar soms is het toch ook fijn om ergens bij te horen of eens naar toe te kunnen gaan zonder verplichtingen. Of soms eens te sparren met andere kunstlievende mensen of kunstenaars over projecten of kunst. Volgens mij is de Haagse kunstkring daar een goede plaats voor.”

werk van Gerrie Brust Bijmolt

Gerrie Brust Bijmolt: ” Mijn begeleider op de Academie, Mark van Overeem, zei een poosje geleden:
“Tijd dat je gaat exposeren.”  Toen zuchtte ik diep en dacht: “Nee, hè?! Ajakkie-bah: al die rompslomp. Ik wil gewoon aan het werk zijn….” Maar hij had natuurlijk wel gelijk: je moet je werk tonen. Ook om de confrontatie aan te gaan. Ik bedacht toen dat het -zeg maar- handig is lid te zijn van een kunstkring. Daar kun je meedoen aan jaarlijkse ledententoonstellingen. Geen gedoe, als dat beter uitkomt.  En altijd leuk: andere kunstenaars om mee te praten over het werk. (Inmiddels heb ik de smaak van het exposeren te pakken, hoor. 2012 Was wat dat betreft een geslaagd experiment. Er staat een aardige lijst van tentoonstellingen op mijn website.)
De HKK is een vereniging met een rijke geschiedenis. Het spreekt mij aan daar deel van te gaan uitmaken. Bovendien is het niet een club van louter beeldend kunstenaars. Ook musici, schrijvers/ dichters, architecten en designers zijn lid. Die verbreding is volgens mij sowieso een verrijking!”

werk van Maarten Schenkeveld

Maarten Schenkeveld: ” Na de opening van mijn expositie One Piece A Day op 1 september jl.  ben ik gevraagd om lid te worden van de Haagse Kunstkring. Het enthousiasme waar mee ik ontvangen ben was enorm en dat was de eerste reden om mij bij de kunstkring aan te sluiten. Als jong en net beginnend ontwerper/kunstenaar is het daarnaast zeer interessant om een onderdeel te kunnen zijn van zo’n instituut als de kunstkring. Een plek waar diverse disciplines samen komen zijn alleen al de gesprekken en discussies die ontstaan een verrijking op zich. “