Hoogtij # 32: Carola van der Heijden

Vrijdag 8 maart sloot ik aan bij collega Esther Didden om samen een tourtje te maken langs diverse kunstplekken in Den Haag ter gelegenheid van Hoogtij. Esther is hoofdredacteur van deze Haagse website en ik voor de Amsterdamse versie www.ketelplatform.nl. Hoewel dit toeval is, kennen we elkaar al langer en werkten we ruim tien jaar geleden veel samen. Nu kruisen onze paden elkaar weer.

Esther was gevraagd om tijdens Hoogtij een rondleiding te geven en maakte van de daad een deugd: ze verzamelde potentiële bloggers en gaf blogtips, stippelde de route uit en zorgde dat galeriehouders iets over hun galerie en het werk vertelden. De blogs zouden dan op de website verschijnen.

Het resultaat van deze actie is dat je sowieso al een groepje mensen verzamelt die elke culturele instelling wel in huis wil hebben: jong, enthousiast en cultuurminded.

Enkele deelnemende bloggers

En wat zagen we? Vreemd genoeg bijna alleen maar schilderijen en tekeningen. En op het laatst toch nog een installatie. Dat kan natuurlijk aan de keuze van de galeries liggen, maar ook aan het feit dat tweedimensionaal werk nog altijd actueel is en interessant blijft voor kunstenaars en ook zeker voor het kunstkoop-publiek.

Ik schat dat Nouvelles Images het meeste indruk op deze nieuwe bloggers maakte. Niemand kende het bestaan van deze topgalerie, vorig jaar gekozen tot beste galerie van Nederland. Dat je moet aanbellen, helpt natuurlijk ook niet om de drempel voor nieuwe kijkers te verlagen. Daar proberen de jonge honden van galerie Vonkel wel verandering in te brengen. Hun bovengalerie Vonkel/Thuis toont kunst in een huiselijke omgeving inclusief aaibare kat en waar je geriefelijk zittend vanuit een bank kunst kunt bekijken.

Vonkel Thuis

Nouvelles Images imponeerde door de enorme ruimte, maar ook zeker door het werk. Ik was zelf onder de indruk van het werk van Toon Teeken: prachtige felgekleurde schilderijen met een horror vacuii van lijnen en kleurtjes zonder dat dit vervalt in een saai patroon.

werk van Toon Teeken bij Nouvelles Images

Een mooie tegenhanger van al het ‘platte’ werk, was de installatie van Refunc in een nauwe steeg. De opwaaiende ballonnen in groen licht waren leuk toen we ze eerst vanuit de steeg bekeken, maar werden een stuk geheimzinniger toen we ze vanuit de kleine deurgaatjes aan de voorkant van de steeg spotten.

Kijkgaatjes bij Refunc

Carola van der Heijden is hoofdredacteur van www.ketelplatform.nl en coördinator van de Grafische Werkplaats in Den Haag.