Mijn Atelier: Laura Abbink

Het atelier is een plek waar ik kan peinzen en vervaardigen. Dat zijn twee belangrijke zaken die nauw moeten kunnen samengaan. Dat betekent onder andere dat het een plek is waar ik me moet kunnen afsluiten. Maar aan één specifieke locatie ben ik om meerdere redenen niet geheel gebonden.

Atelier Laura Abbink

Vele verhuizingen is daar één reden van. Daarnaast zoek ik bewust verschillende plekken op om locatie te werken en/of het werk daartoe te laten verhouden. Die wisseling van omgeving kan zowel een verhelderende alsmede een vervreemdende invloed uitoefenen, beide ten goede en ten kwade. Die dynamiek beschouw ik als belangrijk. De subjectieve waarde van een locatie is dusdanig dat het regelmatig doorslaggevend is geweest voor deelname aan een expositie.

 

#10 Reitzstraat 298 – Laura Abbink

Periodieke (sociale) kalmte is eveneens een onderdeel van ruimte. Het verhoogt mijn productie en denkproces en voorkomt afleiding. Het creëert naast een fysiek atelier ook een mentaal terrein. Hoewel je je kunt afvragen wat afzonderen nog echt betekent is mijn huidige locatie daar zeer geschikt voor. Het is landelijk gelegen aan de rand van de stad.

Yesterday’s gone – Laura Abbink (Foto: Ed Jansen)

Perioden van afsluiting kunnen echter nooit oneindig zijn, aangezien mijn werk zich verhoudt tot sociale, menselijke structuren. Het collectioneren van narratieve elementen lokte me de straat op. Zodoende ontstonden ter plekke compilaties van vondsten uit grofvuil(containers). Tussenruimtes, opgebouwd uit schijnbare reconstructies van overblijfselen van individuen.

Van daaruit ben ik het materiaal meer en meer gaan ‘reinigen’ van de persoonlijke aspecten. Door toepassing van bewerkingen en een alternatieve context, daarmee de universaliteit, oorsprong en connotaties beproevend. Hele inboedels, van ongewassen ondergoed, huis tuin en keuken spullen tot aantekeningen na bezoek aan de psycholoog, werden mijn studio ingereden. Dat heeft beelden opgeleverd die uiteindelijk alleen nog de suggestie van intimiteit in zich dragen of zelfs volledig is gaan uitsluiten.

Polis – Laura Abbink

Een vast atelier als steunpunt tijdens deze verschillende manieren van werken is steeds belangrijker geworden. Desondanks blijft de behoefte aan het werken vanuit verscheidene locaties in afwisseling met een vast atelier sterk aanwezig.