Tijdelijke regeling Herinnering Slavernijverleden
Op 1 juli 2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. Voor deze gelegenheid heeft het Mondriaan Fonds een tijdelijke regeling in het leven geroepen. Culturele instellingen in Nederland en op de Nederlandse Cariben kunnen aanvragen voor projecten waarbij de herinnering van het slavernijverleden centraal staat. Het gaat bij voorkeur om projecten die op langere termijn een bijdrage zullen leveren aan de kennis over en het bewustzijn van het slavernijverleden.
Voorbeelden van eerder gehonoreerde projecten rond de herdenking zijn een presentatie met werk van hedendaagse kunstenaars tijdens het Keti Koti Festival door het NiNsee. Het Zeeuws Archief ontving een bijdrage voor een bijzonder programma rond het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie, een van ’s werelds belangrijkste bronnen over de trans-Atlantische slavenhandel.
De aanvraag moet zich in inhoud, opzet en uitvoering onderscheiden van het landelijke aanbod aan beeldende kunst of cultureel erfgoed. Van belang is dat de projecten een brug slaan tussen kunst, cultureel erfgoed en de burger. Ook moet de aanvraag blijk geven van een doordachte en realistische publieksbenadering. Om de inbedding van het bewustzijn van het slavernijverleden in de samenleving verder te stimuleren is een samenwerking tussen culturele instellingen onderling en samenwerking met ander maatschappelijke partijen en kunstenaars belangrijk.
De bijdrage van het Mondriaan Fonds is maximaal 50% van de variabele activiteitskosten (dus geen exploitatiekosten en investeringen). De totale kosten van het project moeten meer dan 25.000 euro bedragen.
Aanvragen voor deze tijdelijke regeling worden beoordeeld in twee rondes; 15 januari en 1 april 2013. Voor de eerste aanvraagronde kan de aanvraag tussen 1 en 15 januari ingediend worden. Overweegt u een aanvraag in te dienen, neem dan contact op met Sarah Malko (s.malko@mondriaanfonds.nl) of Marineke van der Reijden (m.vanderreijden@mondriaanfonds.nl).