Ingezonden artikel in Trouw 22.11.2012

Filmmaker Ruud Satijn en schrijver/vertaler Joris Vermeulen schreven een artikel als reactie op de kabinetsplannen Rutte II.

Hier een korte samenvatting.

Dit nieuwe kabinet lijkt de cultuursector redelijk te ontzien, al hebben de 100 miljoen korting op de publieke omroep en afschaffing van het Mediafonds dramatische gevolgen voor film- en documentairemakers en designers van bijv. games.
Maar, zo waarschuwen zij, er schuilen addertjes onder het gras.

– Het ontslagrecht is versoepelt en er wordt gekort op de duur en de hoogte van een WW uitkering
Hoewel hier ook wat voor te zeggen is zal het ook heel veel culturele instellingen en medewerkers treffen.

– De zelfstandigenaftrek  (zo’n 7000 euro) en de startersaftrek (zo’n 2000 euro) verdwijnen naar alle waarschijnlijkheid, evenals de fiscale oudedagsreserve.

– De invoering van een laag belastingtarief lijkt prettig (van 33% naar 28%) ware het niet dat de meeste kunstenaars ontzettend weinig verdienen. Het netto bedrag dat kunstenaars maandelijks overhouden  is vaak lager dan een bijstandsuitkering. De belastingverlaging weegt  niet op tegen het wegvallen van de zelfstandigen- en startersaftrek.

Van een kabinet dat zegt dat kunst en cultuur van grote waarde zijn voor de samenleving, mag wel wat meer creativiteit en begrip verlangd worden!